Srijeda, 04 Prosinac 2013 11:32

Uz izložbu o Lermanovim istraživanjima turniri i društvene igre za građane

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEŠKI MUZEJ DOČEKUJE SVOJIH 90 GODINA  -

 

POŽEGA – Najavu niza događanja povodom obilježavanja 150. godišnjice rođenja velikog afričkog istraživača Dragutina Lermana i 90. godišnjice osnivanja Muzeja u Požegi priopćila je v.d. ravnateljica Maja Žebčević Matić. Projekt Lermanologija obišao je do sada devet osnovnih i srednjih škola, a sada predstoji finale i velika izložba u prostorijama muzeja, čije otvorenje se najavljuje za 06. prosinca u 18 sati. IMG 3852U sklopu projekta cijeli slijedeći tjedan očekuje nas niz događanja, projekcija dokumentarnog filma „Dragutin Lerman“ redatelja Lawrencea Kiirua, predavanje dr. sc. Mirele Altić Slukan „Pod afričkim nebom – tragom Lermanovih istraživanja u Kongu“, veliki turnir učenika svih osnovnih i srednjih škola u društvenoj igri „Lermanologija“, predavanje redatelja Lawrencea Kiirua, projekcije filmova o Africi.
Građani i posjetitelji izložbe moći će se uključiti i u društvenu igru „Lermanologija“ tako da pronađu 12 skrivenih muzejskih predmeta skrivenih u 12 panoa koji prikazuju život i rad Dragutina Lermana, i pri tome osvojiti vrijedne nagrade.
IMG 3865I projekt Muzej u loncu uključio se u Lermanologiju, pa su za te dane pripravljeni kolači po starim receptima iz 1940. godine. Maja Žebčević Matić predstavila je i novinarima kao prvima ponudila na degustaciju „Kongo šnite“, a po starim receptima iz kuharica rukom pisanih, pripremit će se i „Crnačke glavice“, „Crnca u košulji“, „Crnca s višnjama“ i još nekoliko recepata s asocijacijama na daleku Afriku.
Predstavljen je i kalendar Gradskog muzeja s temom Muzeja u loncu, koji na svakom listu ima motiv jedne stare požeške razglednice, ali svaki mjesec ima jedan recept starih požeških jela. U sljedećim godinama na tu temu planira se objaviti većina starih i isprobanih recepata tradicijskih jela stare požeške kuhinje kao trajna vrijednost.

 

Projekt "Lermanologija" završit će na kraju u brestovačkoj osnovnoj školi koja nosi ime velikog hrvatskog istraživača i pisca.