Srijeda, 04 Prosinac 2013 11:01

Po prvi puta djela Dimitrija Popovića

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

LIČKO ZAVIČAJNO DRUŠTVO VILA VELEBITA ORGANIZIRALO IZLOŽBU DIMITRIJA POPOVIĆA  -

POŽEGA – Ponovo su Požežani privilegirani u umjetničkim izložbama, tek nekoliko dana od zatvaranje velike izlože Miroslava Kraljevića, a zahvaljujući Ličkom zavičajnom društvu Vila Velebita, s vječno agilnim predsjednikom prof. dr. sc. Josipom Fajdićem, imaju čast vidjeti djela jednog od najvećih živućih hrvatsko-crnogorskih likovnih umjetnika Dimitrija Popovića. Izložbom djela „Izdvojeno iz ciklusa“ požeškoj publici predstavio se s 20 djela izloženih u Gradskom muzeju. DSC 7014Djela su nastala u četiri desetljeća slikareva opusa, a otvorenju izložbe nazočio je i sam Dimitrije popović kojega je predstavio predsjednik Fajdić. – Dimitrije Popović je danas jedan od naših najvećih živućih slikara, umjetnik fascinantnog crtačkog umijeća koji svoju umjetnost temelji na tri stupa, ljepoti, erosu i nestanku kao odlasku u vječnost. Šetnjom uz eksponate ove izložbe, čak će i prosječnom poznavatelju Popovićeva likovnog opusa ostati upečatljiv njegov odmak od realiteta, sveprisutan u brojnim ranim radovima, ka nadrealističkim kompozicijama, gdje na najsenzualniji način u manirima nadrealnog, dominiraju elementi slobodnih asocijacija povezanih u raznorodne, često logički teže objašnjive, fantastične strukture – istakao je na otvaranju izložbe dr. Fajdić, naglasivši da je Popovićeva supruga rođena u Gospiću što im je zajedničko u prijateljevanju s Ličanima.
DSC 7023Umjetnika i njegova djela predstavila je i kustosica požeškog muzeja Lidija Ivančević Španiček koja je istakla da slikar svoje aktere na slikama zaogrće nadrealističnom koprenom iskinutog ili izrezanog svijeta suprotstavljajući njihovu životnu vanjštinu i ljepotu ističući nužnost dolazećeg ništavila i raspadanja misterije.
Na prigodi da se prvi puta predstavi požeškoj publici zahvalio se autor, koji je danas uvršten u skupinu petnaest najvećih svjetskih umjetnika, koji je imao čast izlagati sa poznatim svjetskim umjetnicima Salvadorom Dalijem, Ernstom Fuchsom i dr. Uz izložbu je izdan i prigodni veliki katalog, koji je umjetnički oblikovala, uredila i tiskala ekipa tjednika Kronika. DSC 7035– Bio je to i za nas jedan veliki izazov, uspjeti napraviti jedan ovakav katalog i zadovoljiti s umjetničke i grafičke strane samog autora i organizatore – istakla je grafička urednica tjednika Kronika, grafički dizajner Lana Protić.
Zahvalivši se autoru, a prije svega udruzi Vila Velebita i njenom predsjedniku Fajdiću, izložbu je otvorio požeški gradonačelnik Vedran Neferović, koji je u ime grada Požege dao punu potporu organizaciji ove izložbe. Izložba će biti otvorena do 14. prosinca.