Četvrtak, 14 Studeni 2013 19:25

Postavili spomen ploču Miroslavu Kraljeviću

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

 

POVODOM 100. OBLJETNICE SMRTI U DRAGI -

DRAGA – U nedjelju poslije podne otkrivena je spomen ploča Miroslavu Kraljeviću koja je postavljena povodom 100-te obljetnice njegove smrti na društvenom domu u Dragi. Na inicijativu mještani sela Draga postavili su spomen ploču uz potporu općine Velika i načelnika Vlade Bobana.
- Ovo mjesto je poznato po obitelji Kraljević koja je imala značaj za cijeli ovaj kraj. Zbog njihovih izuzetnih zasluga car Leopold I., 1694. godine dao je status plemića Ivanu Kraljeviću, njegovoj braći, djeci i svim drugim potomcima. Iz ovoga mjesta Ivanov nećak Tomo otišao je na školovanje u Požegu gdje se oženio i ostao živjeti. Njegov sin Miroslav pisac je prvog hrvatskog romana IMG 8941Požeški đak i na njegov prijedlog hrvatski jezik postao je službeni jezik. Osim Tome svi ostali Kraljevići ostali su u Dragi. Lijepo je što se netko sjetio da se ovom spomen pločom podsjeti na veliku obitelj Kraljević – izjavila je prof. Lidija Ivančević Španiček, viša kustosica Gradskog muzeja Požega.
Začetnik hrvatske moderne u slikarstvu Miroslav Kraljević upravo je iznad mjesta Drage nalazio inspiraciju za neka od svojih najboljih pejzažnih motiva. - Kada se popnemo na mjesto gdje se nalazila kuća slikareva strica i pogledamo dolinu primijetit ćemo da je to ona istina dolina koja se nalazi i na njegov slici. Ovdje je vjerojatno našao i motiv paše na kojoj vidimo seljanku kako čuva svoje blago.
- Pretpostavlja se da je ovdje nastao i portret strica Lace, jedan od najboljih portreta hrvatskog slikarstva – dodala je prof. Lidija Ivančević Španiček
IMG 8923A inicijativa za postavljanje ploče krenula je od Vlade Kraljevića i njegove supruge Anke, vijećnice u Općinskom vijeću Velika. Postavljenje ploče financirala je općina Velika, a njezin načelnik Vlado Boban kazao je da mu je drago što su na ovaj način obilježili 100-tu obljetnicu slikareve smrti u mjestu koje danas skoro ima 60 Kraljevića. Sve nazočne pozdravio je i Ferdinand Troha, zamjenik župana za društvene djelatnosti. Ploču je otkrila dr. Vera Diklić, najbliži potomak obitelji Miroslava Kraljevića.