Ponedjeljak, 23 Siječanj 2012 20:49

Jedino 'preživjelo' Art kino

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

OBILJEŽENO 'STOLJEĆE' KINA U POŽEGI  -

Izložbom filmskih plakata koji su polovicom prošloga stoljeća najavljivali najpoznatije filmske hitove domaće i svjetske produkcije, a prikazivali se u požeškom gradskom kinu, obilježeno cijelo stoljeće od otvorenja prvoga stalnog kina u Požegi. 'Čast' filma danas na žalost brani još jedino 'preživjelo' i to ne repertoarno, već 'art kino'.

KINO_100_GODINA01- Za prvo požeško kino ne zna se točno gdje je bilo smješteno, no zna se da ga je projektirao Dragutin Fleissig i to 1911. u ulici sv. Ivana, u blizini željezničkog kolodvora. Zgrada je bila duga dvadesetak metara, a radi sigurnosti kino je imalo čak šest izlaza. Zgrada je imala strojarnicu s parnim strojem za pogon dinama i kabinu za projiciranje, a Požega u to vrijeme nije imala električnu rasvjetu. Nakon pokusne predstave, ona prva 'prava' održana je 17. siječnja 1912. - podsjetio je Željko Balog, voditelj Art kina i prvi čovjek požeške udruge GFR film video. Tako je krenulo, a onda je u svoje 'zlatno doba' osamdesetih godina Požega imala čak četiri kina. Zadnja je kino projekcija održana početkom svibnja 1999. godine pa tako već punih 13 godina ni u jednoj od nekadašnjih požeških kino dvorana nisu održane projekcije.ThomasEdison-1

Iako su mladima danas i novi i stari filmovi dostupni putem interneta i drugih medija, pravih filmofila ne manjka. Najbolje to potvrđuju projekcije u Art kinu gdje se traži 'mjesto' više. Programe su zato pojačali, prikazuju se izvrsni filmovi različitih žanrova sa službenih i nezavisnih festivala, a ponekad publika može uživati i u pravim kuriozitetima. Takav je prikazan i uz otvorenje izložbe, a riječ je o stoljeće i pol starom prvijencu iz filmskog studija velikoga inovatora i filmskog pionira Thomasa A. Edisona i to u jednako povijesnom pokušaju sinkronizacije filmske slike i zvuka na voštanom valjku. Prvi eksperiment nastao je daleke 1894. godine, a drugi u kojemu je svaku sličicu ručno kolorirao kako bi dobio 'film u boji', snimio je 1902. godine.

SN