Četvrtak, 14 Studeni 2013 16:23

Čudnovate zgode šegrta Hlapića i Gite 'oživjet' će kroz likovne radionice, scenske prikaze i kviz

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

LIPIČKA KNJIŽNICA MJESEC HRVATSKE KNJIGE POSVETILA ŠEGRTU HLAPIĆU  -

LIPIK – Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige Gradska knjižnica i čitaonica Lipik u cijelosti je posvetila temi "Šegrt Hlapić". Povod za to bila je 100. obljetnica objavljivanja Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića. - Ova manifestacija namijenjena je prije svega školarcima a jedan dan će nas posjetiti i djeca iz vrtića. Priču o šegrtu Hlapiću s učenicima ćemo obraditi kroz nekoliko različitih radionica i scenskih prikaza a imat ćemo i kviz – rekla je ravnateljica knjižnice Jasna Molnar Kukić.

 U utorak, prvog dana manifestacije, u knjižnici je gostovalo 50-ak učenika prvih i drugih razreda lipičke škole. Obzirom da oni po programu još nemaju obvezu pročitati priču o šegrtu Hlapiću, s tim književnim dječjim junakom ukratko ih je upoznala knjižničarka Snježana Dolušić nakon čega je održana likovna radionica. - Čula sam za tu priču kad sam bila mala. Danas sam pravila odjeću za Gitu – rekla je Petra Papaik, učenica 2. a razreda. - Ja sam pravio čizmice za Hlapića. Napravio sam iste kakve sam vidio na jednom filmu – dodao je Kristijan Matijević iz 2. b razreda. Prigodan scenski prikaz za školarce je izvela dramska skupina Lionelle Brisinello, prikazani su i crtići i tako je završio prvi 'radni' dan.

   Sljedećeg dana za učenike je organiziran kviz znanja a u četvrtak će na redu opet biti likovna radionica te predstava "Šegrt Hlapić" koju su pripremile odgajateljice Dječjeg vrtića "Kockica". Najneobičniji dan tijekom manifestacije posvećene šegrtu Hlapiću bit će u petak, odnosno subotu. - Tada smo u knjižnicu pozvali učenike od 5. do 8. razreda za koje smo organizirali čitanje uz svijeće i noćenje u knjižnici na strunjačama. Cilj nam je tu stariju dječju populaciju ponovo vratiti u knjižnicu jer podaci pokazuju kako se baš ovaj uzrast pomalo udaljuje od knjige. Za sada imamo već dosta prijava – dodala je ravnateljica knjižnice.

Kao i ranijih godina, Mjesec hrvatske knjige je prilika i za besplatno učlanjenje u knjižnicu i svi koji to žele, moći će se učlaniti tijekom četvrtka. Lipička knjižnica, osnovana prije sedam godina, trenutno broji 270 članova.