Četvrtak, 24 Listopad 2013 14:54

Izloženo 200 djela velikog umjetnika

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

OTVORENA IZLOŽBA „MIROSLAV KRALJEVIĆ – RETROSPEKTIVA“ -

POŽEGA – Zahvaljujući Modernoj galeriji iz Zagreba i Gradskom muzeju Požega slijedećih trideset dana, kao prvi u nizu, Požežani će moći uživati u djelima Miroslava Kraljevića. Gotovo 200 djela ovog slikara hrvatske moderne izloženo je u tri dvorane požeškog muzeja, prvo Požežanima koji se umjetnikom posebno ponose, a onda izložba putuje dalje od Zagreba, preko Splita do Dubrovnika, a slijedeće godine u proljeće ponovno dolazi u Slavoniju u Osijek. Izložba Miroslav Kraljević – retrospektiva organizirana je povodom obilježavanja 100 godina od smrti ovog velikana hrvatske umjetnosti, a djela su nastala u svega tri godine od 1910. do 1912. godine.izlozba m k

O vrlo plodnom ali na žalost kratkom vremenu stvaranja Miroslava Kraljevića, koji je prerano umro od tada teško izlječive tuberkuloze govorili su prof. dr. sc. Zvonko Maković i Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije, koji kao autori potpisuju ovu izložbu. Istakli su kako je ovo tek treća izložba ovog umjetnika, koji je za života imao samo jednu svoju izložbu. Izložba je u još većem opsegu nego ona prije pedeset godina jer donosi cijelu retrospektivu, a i osam djela koja se po prvi puta prikazuju u javnosti. Posebne zahvale svima koji su sudjelovali u ostvarenju ove izložbe izrekla je ravnateljica požeškog muzeja Maja Žebčević Matić, ističući da će cijela Požega sljedećih mjeseci živjeti u svjetlu najvećeg umjetnika hrvatske moderne.

Izložbu je otvorio požeški gradonačelnik Vedran Neferović, rekavši da će Požega živjeti s Kraljevićem ovih dana onako kako je živjela nekada sa svojim slikarom. Uz brojne uzvanike na izložbi su nazočili i dio obitelji Kraljević koji danas žive u Požegi. Uz crteže i njegove poznate portrete i autoportret, izložene su grafike i skulpture.