Srijeda, 16 Listopad 2013 12:07

Središnji motivi su župna crkva i Hrvatski dom

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

SLIKAR AMATER JOSIP VIDAKOVIĆ IZRADIO BRONČANI RELJEF -

PAKRAC – U Gradskom muzeju Pakraca posjetitelji su proteklih dana, uz ručne radove Udruge "Hrvatski pleter", mogli vidjeti i reljef u bakru koji je Gradu Pakracu napravio domaći slikar amater Josip Vidaković. Na reljefu se vide župna crkva i Hrvatski dom te stihovi Siniše Glavaševića: „Za grad ne brinite, on je svo vrijeme bio u vama, samo skriven da ga neprijatelj ne nađe. Grad - to ste vi".

 - Odrastao sam u Pakracu. Mama mi je bila Mađarica iz Vojvodine pa sam dio života proveo i u Somboru a sada sam opet ovdje. Ovo je moj grad i htio sam nešto napraviti za njega ali, nešto što još niti jedan lokalni umjetnik slikar nije… i tako sam se sjetio reljefa u bakru a motive nije bilo teško izabrati. Crkva i Hrvatski dom dominiraju na brežuljku iznad grada i prije rata, i sada. Stihove je Siniša Glavašević napisao u ratno doba ali, oni vrijede i u sadašnjem životu. Grad doista čine ljudi koji u njemu žive – objasnio je Josip.IMG 5535

  Sada 76-godišnji Josip slikati je, kaže, naučio od prof. Cara još daleke 1950. godine i slikanje mu je cijeli život bilo hobi. Volio je također i glazbu pa je nekada u pakračkom orkestru svirao saksofon, flautu, klarinet... Za njegovo ime veže se i stvaranje pakračkog ratnog suvenira kojega je pravio od praznih čahura čime ga je snabdijevao nećak, inače hrvatski branitelj. - Od svega čime sam se bavio slikanje se evo, zadržalo do danas i otkako sam u mirovini kist i boje mi ispunjavaju dan. Par puta sam s domaćim slikarima izlagao na zajedničkim izložbama ali to je za mene uvijek bio samo hobi. Novac mi nikada nije bio osobito važan i većinu slika sam podijelio prijateljima, rođacima, raznim organizacijama a sada evo, i Gradu Pakracu – kazao je Josip Vidaković. Njegov bakreni reljef trebao bi ubuduće svoje trajno mjesto naći na zidu nove gradske vijećnice.