Srijeda, 09 Listopad 2013 10:16

Izložba 'Miroslav Kraljević – retrospektiva'

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

VELIKI KULTURNI DOGAĐAJ SLAVONIJE  -

 

POŽEGA - Gradski muzej Požega u svojim izložbenim prostorima postavlja posebno vrijednu izložbu najznačajnih djela velikog slikara hrvatske Moderne, Miroslava Kraljevića (1885. - 1913.). Od 18. listopada do 16. studenoga 2013. godine, izuzetnim projektom Moderne galerije u Zagrebu i Gradskog muzeja Požega, posjetitelji ovog dijela Hrvatske imati će jedinstvenu prigodu vidjeti slike i skulpture iz fundusa Moderne galerije, Gradskog muzeja Požega i privatnog vlasništva, te orginalne fotografije i predmete iz obitelji Kraljević.

Poslije Požege, izložba 'Miroslav Kraljević – retrospektiva' nastavit će se u Zagrebu, Veneciji, Dubrovniku, da bi se krajem 2014. godine ponovno vratila u Kraljevićevu Slavoniju odakle je i krenula, ali ovaj puta u Osijek. Povod ovom velikom kulturnom događaju je obilježavanje 100-te obljetnice slikareve smrti kao i njegove izložbe slika u Salonu Ullrich iste 1913. godine kada je, uz likovne kritike Antuna Gustava Matoša, uvršten u prvake hrvatske likovne Moderne.

Izložba će pokazati raspon Kraljevićevog umjetničkog djelovanja u nepunih 6 godina intenzivnog stvaralaštva i lutanja, od Požege preko Zagreba, do Beča, Münchena i Pariza. Na svom kratkom životnom putu Kraljević je usvajao vrijednosti i slikao svijet kojem je pripadao. S istim slikarskim osjećajem kako za svoj zavičaj, obitelj, prijatelje, životinje, tako i za pariške ulice, parkove, kavane i kazališta, dokazao je da je prvi istinski moderni hrvatski slikar koji je jednako pripadao i svijetu suvremenog velegrada kao i ladanjskoj idili zavičajne Požege.