Ponedjeljak, 16 Rujan 2013 13:34

Jakšić dva dana u znaku folklora

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

12. SMOTRA FOLKLORA „PJESMOM U JESEN“ -

JAKŠIĆ – Sve aktivnije Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Slavonija iz Jakšića pokazuje to i organizacijom sve bogatije smotre. Ovogodišnju 12. po redu organiziralo je kao dvodnevnu priredbu sa sve više učesnika, a cijeli Jakšić dva dana živi u znaku folklora. Veliku pomoć pruža im općina Jakšić kao pokrovitelj i ovogodišnje smotre.

 – Ova smotra za Jakšić jako puno znači i vidljivo je iz godine u godinu da se poboljšava kvaliteta ali i povećava broj folklornih skupina koje dolaze sa šireg područja Hrvatske. Sve su to i kvalitetniji nastupi jer dugogodišnji rad daje rezultate. Naš HKUD je posebno napredovao u kvaliteti ali posebno moram istaći da su u nastupima veseliji a repertoar poboljšan. Vidim da su u vrhu među folklornim društvima u županiji i na tome im velika hvala. Mi ćemo im i dalje skromnim sredstvima pomoći a naš partnerski odnos poboljšati – istakao je načelnik općine Ivica Kovačević.IMG 9008

Sve je započelo s 3. Dječjom smotrom folklora na kojoj je nastupilo 8 dječjih skupina s preko 170 učesnika koja je održana u subotu. Na pozornici smo tako mogli vidjeti dječje igre, kola i pjesme koje su se nekada pjevale na prostorima Požeštine i Slavonije, ali i Istre, jer su gostovali i fokloraši iz Vodnjana. Osim šest skupina iz Požeštine gostovala je skupina djece iz Nove Gradiške. – U dječjoj skupini imamo 26-ero djece od 3 do 14 godina. Obrađujemo stare običaje, stare igre, igrana i hodana kola, od Čire, Kolariću paniću, Čije je ono dijete, sve ono što priliči dječjoj dobi. S njima radimo već pet godina – rekla je Ana Vinković, voditeljica HKUD Slavonija.

U nedjelju je održana smotra odraslih folkloraša, koja je tradicionalno započela s svečanim mimohodom kroz cijelo selo. Svečanu povorku predvodili su jahači na konjima i svatovske i druge zaprege, svečano ukrašene. – Ove godine imamo odličan odaziv članova Konjogojske udruge, jer sada imamo jednu mladu obitelj u njihovom članstvu, koji uzgajaju konje. Obitelj Maria Kube ima nekoliko godina u uzgoju mlade konje, on je aktivan u udruzi. I toj udruzi ćemo nastojati više pomoći – dodao je načelnik Kovačević.

Zadovoljan velikim brojem gostiju bio je i predsjednik jakšičkog HKUD-a, Dario Pažin, koji je istakao uspostavljenu dobru suradnju s Istranima, a ove godine i s folklorašima iz Bosne što smotri daje i međunarodni karakter. Na velikoj IMG 9001pozornici u krugu OŠ Mladost Jakšić nastupili su HKUD Slavonija Jakšić, KUD Vodnjan iz Vodnjana, KUD Sv. Rok iz Brežana, KUD Brodski biseri iz Bosanskog Broda, Matica slovačka Kukučin-Kuntarić iz Jakšića, HSKPD Seljačka sloga iz Nuštra, Pjevački zbor Matice umirovljenika iz Jakšića, KUD Zora iz Piškorevaca, KUD Bektež iz Bekteža, KUD Čardaš, zajednice mađara iz Suze i KUD fra Marko Dobrata iz Dežanovca koji sačinjavaju doseljenici iz Dobratića u okolici Jajca iz BiH.

Nakon smotre u nastavku Jakšičani su imali priliku čuti Tamburaški sastav Posegana koji su izveli cjelovečernji koncert.