Četvrtak, 05 Rujan 2013 11:52

Peškir, jedna zaboravljena priča

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

GRADSKI MUZEJ POSTAVIO IZLOŽBU IZ TRADICIJE POŽEŠKOG KRAJA -

POŽEGA – Nakon Požeške berbe grožđa i svečanog otvorenja Glazbenog festivala Slavonije u Gradskom muzeju otvorena je zanimljiva izložba predmeta iz tradicije požeškog kraja, pod nazivom „Peškir, jedna zaboravljena tradicija“. Izloženo je tridesetak raznih peškira – ručnika, za razne namjene od onih za brisanje i ličnu higijenu, onih za darivanje i ukrašavanje, prekrivanje kruha i košare s hranom, pa do onih za posebne prigode, za svatove, za čaju, poslije pogreba, i drugih. Peškiri su se koristili od rođenja, krštenja, svatova, radova u polju i kući, pa do pogreba, i bili su sastavni dio svakog požeškog domaćinstva, kako seoskog, tako i gradskog.IMG 3855

Izložbu tradicijskih peškira otvorio je Branko Uvodić, autor i voditelj HTV-ove emisije „Lijepom našom“. – Ovaj miraz koji smo mi u EU donijeli svojim primanjem u članstvo, sigurno je jedan od najvrednijih koji EU zajednica ima. Ovim eksponatima dat je presjek tih otaraka, kako u Šokadiji zovu peškire i ručnike. Možete ih vidjeti i u požeškim izlozima, što je uspjeh ovog festivala, a i ta tamburica koja je 1515. godine donesena k nama je tradicijsko glazbalo velikih izražajnih mogućnosti. Vjerujem da će ta tamburica i Požega zaista biti Nashwill hrvatske tamburaške glazbe – rekao je Uvodić.

O peškirima požeškog kraja govorila je autorica izložbe Dubravka Matoković, a o vrijednosti baštine koju moramo čuvati i pokazati cijeloj Europi govorio je požeški gradonačelnik Vedran Neferović.