Utorak, 03 Rujan 2013 17:30

"Baš se nekad dobro jelo"

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

GRADSKI MUZEJ PREDSTAVIO POŽEŽANIMA PROJEKT "MUZEJ U LONCU"  -

 

POŽEGA - U nedjelju navečer u hotelu Grgin dol, Gradski muzej Požege organizirao je prezentaciju projekta „Muzej u loncu“. S ovim zanimljivim projektom požeški su muzealci u posljednjih godinu i pol dana obišli desetak restorana diljem Slavonije, Baranje i Srijema. IMG 4116Autorica i organizatorica ovog projekta Maja Žebčević Matić naglasila je kako je upravo zato Muzej u loncu s izložbom „Baš se nekad dobro jelo“, prezentacijskim predavanjem i degustacijom zaboravljenih jela Požege i Požeštine posljednjih skoro godinu i pol obišao sedam eminentnih restorana Slavonije uvelike šireći interes populariziranjem ove teme.

IMG 4155- Želim skrenuti pozornost na mnoge mogućnosti koje pruža istraživanje tih zaboravljenih jela od gastronomske valorizacije ovog dijela Hrvatske do zaštite nekih od jela kao ne materijalnog kulturnog dobra RH. " Tako zapravo kroz već zaboravljena jela pričamo o prošlosti i običajima našeg kraja. Da ima jako puno zaboravljenih jela potvrđuje i naš blog "Muzej u loncu" koji svakog mjeseca objavljuje novo otkrivena jela uz nove priče i običaje - kaže Maja dodajući kako svako jelo priča svoju priču.

IMG 4139Svi posjetitelji mogli su vidjeti izložbu „Baš se nekad dobro jelo“, a prije degustacije zaboravljenih jela prikazan je film kojim je predstavljen ovaj zanimljivi projekt. Svim djelatnicima Muzeja i suradnicima na projektu zahvalio se Vedran Neferović gradonačelnik, te im poželio uspješni nastavak čuvanja ovog bogatstva koje Požega ima. S istim željama pridružio mu se i Ferdinand Troha, zamjenik župana, a obojici je uručen poklon suvenir – vino s „pijancima“, ukusnim kolačima pripremljenim po starom receptu.