Petak, 06 Siječanj 2012 15:25

Kad zaigra šargija

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

TRADICIONALNO 8. BOSANSKO SIJELO  U POŽEŠTINI  -

BLACKO – Udruga raseljenih stanovnika Bosanske Posavine iz Požege organizirala je po 8. puta Bosansko sijelo 2011. upravo na isteku stare godine. Bijela kuća ponovno je bila puna Posavljaka, njihovih prijatelja, a ponajviše ljubitelja bosanske pjesme i kola uz violinu i šargiju. Kad šargija zaigra i u kolo se uhvate mlade djevojke ne ostaje se sjediti, nego se cijela dvorana digne u kolo.PC312217

I ove godine su za onaj stari način zabave i običaje bile zadužene izvorne skupine Zavičajna grupa Žeravac iz Slav. Broda i Posavski biseri, koji njeguju izvornu nošnju, običaje, pjesmu i ples Bosanske Posavine. Za zabavni dio bili su zaduženi braća Vidović  koji pjevaju bosanske narodne pjesme i Ilija Begić, koji je ovaj puta uz izvorne bosanske pjesme pjevao i sevdalinke. Njihova pratnja je bila zabavna grupa MM iz Dervente.

I ove godine smo uspjeli organizirati druženje za raseljene stanovnike Bosanske Posavine ovdje u Požeštini. Najbitnije nam je okupljanje i druženje, da naša pjesma i kolo ne odu u zaborav – istakao je predsjednik Udruge Dane Rašić, koji već niz godina organizira Bosansko sijelo u Požeštini.