Petak, 12 Srpanj 2013 10:17

Četiri besede pripremile program

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

DANI ČEŠKE KULTURE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE  -

 

BJELIŠEVAC – Pod domaćinstvom Češke besede Bjeliševac u organizaciji Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj i pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH održani su Dani češke kulture Požeško-slavonske županije. IMG 4927U programu su sudjelovale četiri besede s preko 150 učesnika, Češka beseda Kaptol, Češka beseda Prekopakra, Češka beseda Bjeliševac a kao posebni gosti nastupili su i Češka beseda Prijedor iz Bosne i Hercegovine.

U programu su sudjelovale pjevačke skupine, te dječje i odrasle folklorne skupine, a na programu su bile pjesme i napjevi, te kola i plesovi iz starog kraja Češke domovine. – Ovi Dani češke kulture za naše selo znače mnogo, jer naše običaje koje smo sačuvali, koje su donesli naši stari iz Valaske i dalje nastavljamo, a nastavit će i naši mladi kroz pjesmu, kroz folklor, kroz tradiciju, kroz običaje od pečenja kolača i starih jela. drago mi je da smo se uspjeli izboriti da se ovi dani češke kulture županije održe ove godine u Bjeliševcu – istakla je predsjednica Alenka Hruška. IMG 4953Bjeliševačka beseda izvela je nekoliko pjesama sa svojim mješovitim pjevačkim zborom, „Bjeliševačka dolina“, „Zelena livada“te nastupom dječjeg folklora koji su izveli nekoliko starih dječjih igara. - Mi njegujemo običaje iz Valaska odakle su došli naši stari prije stotinu godina. Naše malo selo ima oko tridesetak kuća, a možemo reći da svi učestvuju u radu Češke besede Bjeliševac i organizaciji susreta.

IMG 4948Češka beseda Kaptol izvela je pjesmu „Djetelina kraj vode“, „Kod klaštera veliki kamen“ i plesove iz Moravske. Gosti iz Češke besede Prijedor uzvratili su posjetu bjeliševačkoj besedi jer oni uvijek gostuju na njihovim Danima češke kulture Bosne i Hercegovine. Nakon kulturnog programa domaćini su u svom domu pripremili domjenak uz pjesmu gdje su se zadržali do noćnih sati.