Srijeda, 26 Lipanj 2013 12:26

13. smotra folklora u Zagrađu

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

„OJ' ZAGRAĐE LIPO SELO NAŠE, TEBE DIČE I CURE I SNAŠE“  -

 

ZAGRAĐE – Razlila se pjesma djevojačka uz zvuke tamburice kroz cijelo selo Zagrađe, jer po 13. puta održavala se smotra folklora u Zagrađu pod nazivom „Oj' Zagrađe lipo selo naše, tebe diče i cure i snaše“. IMG 3872S pjesmom i svirkom prolazila je kroz Zagrađe svečana povorka deset kulturno umjetničkih društava i stotinjak lijepo uređenih djevojaka i snaša, ali i momaka. Pratili su ih tamburaši uz pjesmu kroz selo, sve do pozornice gdje su okupljenim mještanima, ali i brojnim gostima iz okolice prikazali svoj folklor i narodne običaje iz krajeva iz kojih dolaze.

IMG 3909Sve sudionike je pozdravila i zahvalila što su uveličali njihovu smotru Ljubica Sentić, predsjednica KUD-a Zagrađe. Smotru je otvorila nova pleternička gradonačelnica Antonija Jozić – Ponosna sam što sam danas ovdje, ponosna sam što čuvate baštinu, sve ono što su nam naši stari ostavili u naslijeđe. Kada vidim s kolikom ljubavlju živite u ovom mjestu, s kolikom ljubavlju njegujete i čuvate običaje, tradiciju, ponosna sam što sam dio ovoga. Želim vam da budete ukras ovoga mjesta kao što je naš KUD Zagrađe ukras svoga mjesta i grada Pleternice. Sudionike i gledatelje pozdravili su i požeški gradonačelnik Vedran Neferović i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. IMG 3905– U vrijeme žetve naši stari su slavili i zahvaljivali dragom Bogu za sve što nam je dao nama i našim obiteljima da možemo počastiti naše goste i prijatelje, gostiti sebe i čuvati svoje tradicije. Gledajući ovo bogatstvo mi možemo reći da se vraćamo u okrilje Europe i donosimo im nove vrijednosti naše kulture i baštine – rekao je župan Tomašević.

IMG 3923Prvi su na pozornici nastupili najmlađi članovi KUD-a Zagrađe, koji su prikazali nekoliko dječjih igara, te nekoliko pjesama i kola zagrađanskog kraja za mlade. Nastupili su još i KUD Orljava Pleternica, CZK Zlatno klasje iz Privlake, KUD Krešimir Šimić iz Podcrkavlja, KUD Horvati iz Horvata, KUD Šokadija iz Budrovaca, KUD Hruševec Kupljenski, KUD Seljačka sloga iz Šljivoševaca, KUD Kondričani iz Kondrića i KUD Cernik iz Cernika.