Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 13 Lipanj 2013 12:27

Najcvjetić sedmogodišnja Hana Gomerčić iz Požege

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

21. DJEČJI TAMBURAŠKI FESTIVAL „CVJETIĆI GLAZBE“  -

 

PLETERNICA – Ovogodišnje izdanje 21. Dječjeg tamburaškog festivala „Cvjetići glazbe“ privuklo je ponovno veliki broj gledatelja, koji su samo pokazatelj da je ovaj festival, kao jedini dječji tamburaški festival opravdao svoje postojanje i potreban na našim prostorima. – Lipanjski dani uvijek u umjetniku pobude novu inspiraciju na stvaranje. Možda zato što su dani kroz mjesec lipanj najduži, a možda i zato što stoljetne lipe svojim mirisom opijaju cijeli mali grad Pleternicu koja posebno oživi u ovo lipanjsko vrijeme. cvjet glazveCvjetići glazbe prvi su u nizu manifestacija koje pokazuju da narodna umjetnost još uvijek ne gubi svoju vrijednost, unatoč mnogobrojnim tendencijama kako ćemo svoj identitet izgubiti skorim ulaskom u Europsku uniju. Daapače, raznolikost u običajima, narodnim nošnjama, plesovima, tradicijskim jelima, tradicijskim glazbalima i pjesmama samo će nas razlikovati od drugih i potvrđivati dugo traženi i izgrađivani hrvatski identitet. Pokazujući tu bogatu tradiciju drugima i prenoseći je mladim naraštajima, jedini je način očuvanja identiteta. Upravo zato Cvjetići glazbe i ove 2013. godine svoju će raznolikost pokazati u raskoši glazbe, pjesme, svirke, plesa – rekla je Katarina Aladrović Slovaček, predsjednica Glazbenog društva „Cvjetići glazbe“

IMG 1935Prva večer festivala ove godine je bila In memoriam večer za Antoniju Vidaković, prošle godine smrtno stradalu djevojku u prometnoj nezgodi, koja je bila višegodišnji učesnik i pobjednica festivala. U sjećanje na Antoniju pjevala je Ana Baketarić i Tamburaški sastav Posegana.

Od 21 sat na pozornicu su došli Najbolji hrvatski tamburaši koji su održali cjelovečernji koncert izvodeći sve svoje uspješnice i najpoznatije hitove, koje je pleternička publika pozdravila burnim aplauzom.

cvjetućDruga večer festivala bila je natjecateljskog karaktera a natjecali su se najmlađi i mladi tamburaši i pjevači u interpretaciji poznatih tamburaških skladbi iz cijele Slavonije. Nastupilo je njih 26 uz pratnju sedam tamburaških sastava, TS Podrumaši, TS Ciraki, TS Brijest, TS Kćeri ravnice, Tamburaški orkestar Cvjetići glazbe, TO OŠ Batrina i TO OŠ fra Kaje Adžića Pleternica.

publika cvjetićDobar uspjeh svim interpretatorima pjevačima i tamburašima zaželjela je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, u ime grada koji je i pokrovitelj festivala i pratitelj od 1992. godine kad je festival počeo nastajati od dvorišne igre. U početku je to sve ličilo na dječju igru, no ubrzo uz podršku odraslih postaje ozbiljna manifestacija. I danas su ostali jedini dječji tamburaški festival u RH.

glazba cvjetNakon dvosatnog izvođenja najpoznatijih tamburaških hitova po ocjeni žirija prvo mjesto pripalo je prošlogodišnjoj pobjednici Moniki Jurić iz Kaptola za izvođenje vrlo zahtjevne pjesme „ Ti ne tuguj“ koju je otpjevala uz pratnju TS Kćeri ravnice. Drugo mjesto osvojila je Helena Krišković iz Drenovca koja je otpjevala pjesmu „Tamburice moja mila“ uz pratnju Tamburaškog orkestra OŠ fra Kaje Adžića. Treće mjesto osvojila je Lana Smičić iz Starog Petrovog Sela koja je otpjevala pjesmu „Kad te moji svatovi probude“ uz pratnju TS Ciraki. Svi su nagrađeni nagradama sponzora.

cvjetić glazbeTitulu najcvjetića ove godine osvojila je uz burno odobravanje publik, sedmogodišnja Hana Gomerčić iz Požege koja je otpjevala pjesmu „Kad te moji svatovi probude“ uz pratnju TS Ciraki iz Požege. Hana je uz titulu najcvjetića dobila i vrijedne nagrade koje joj je uručio zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić.