Ponedjeljak, 10 Lipanj 2013 15:42

Najbolji istraživač Požege i Požeške kotline

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

IZLOŽBA POSVEĆENA HRVATSKOM POVJESNIČARU DR. SC. FILIPU POTREBICI -

 

POŽEGA – U povodu Međunarodnog dana arhiva Državni arhiv Odjel u Požegi je izložbom knjiga, fotografija, novinskih članaka i arhivske građe predstavio dio radova prof. dr. sc. Filipa Potrebice (1933. – 2003.) dugogodišnjeg profesora povijesti u Gimnaziji. Izložba je postavljena u Gimnaziji a uz domaćina, ravnatelja prof. Pavla Bucića, o djelu prof. Potrebice govorili su ravnatelj Državnog arhiva u Slavonskom Brodu prof. Ivan Medved, te autor izložbe i kataloga prof. Tomislav Radonić.IMG 0990

 

– Kada govorimo o prof. Potrebici riječ je o osobi koju možemo nazvati najboljim istraživačem Požege i njene kotline. Predstavljanjem njegovih istraživanja želimo ukazati koliko je važan za arhivistiku ovoga kraja. O tome svjedoče i devet knjiga koje smo predstavili uz ostale materijale. U Gimnaziji je počeo raditi 1958., a o značaju njegova rada govore i eksponati u jednoj od vitrina u kojoj su priznanja kojima su se Požežani prof. Potrebici nastojali odužiti.

 

Nakon otvaranja izložbe prof. dr. Dragutin Pavličević, njegov prijatelj još iz školskih dana održao je predavanje o prof. Filipu Potrebici kakvog je on urezao IMG 0971u pamćenje.

 

Grad Požega je 1994. godine prof. Potrebici dodijelio godišnju nagradu, 2008. godine je proglašen počasnim građaninom Požege, 2010. godine dobio je nagradu za životno djelo Požeško-slavonske županije, a odlukom Gradskog vijeća prošle godine Požega je dobila ulicu s njegovim imenom. Nakon otvaranja izložbe prof. dr. Dragutin Pavličević održao predavanje o svojim sjećanjima i zajedničkom radu s prof. Filipom Potrebicom.