Četvrtak, 06 Lipanj 2013 10:10

Nove pjesme, vinski šampioni, vinska kraljica, folklor i tisuće gostiju u Kutjevu

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

UDRUGA VINOTA USPJEŠNO ORGANIZIRALA DVODNEVNI FESTIVAL GRAŠEVINE I PJESME  -

 

KUTJEVO – Od kako je prije tri godine Udruga Glazbeni festival Zlatne žice Slavonije organizaciju festivala prenijela u Kutjevo, ove godine festival je dosegao svoju pravu veličinu i značaj. np7Od ove godine Festival graševine i pjesme organizira se u sklopu Svjetskog festivala graševine koji se kao manifestacija koja slavi graševinu organizira dugi niz godina, a logično proširenje manifestacije bilo je uključivanje pjesme. Stoga je novo formirana Udruga Vinota (vino i nota) Festival graševine i pjesme organizirala kao dvodnevnu manifestaciju u terminu 31. svibnja i 1. lipnja, koji će biti i ubuduće rezerviran za ovu manifestaciju. No ove godine, treće po redu, a ne kaže se bez veze treća sreća, ovaj festival je dobio svoje prave dimenzije, opravdao u potpunosti svoje postojanje, donio niz novih pjesama najpoznatijih pjevača i tamburaških sastava, novu vinsku kraljicu i princezu, najviše folklora i kulturno umjetničkih društava, najviše vinara do sada, najviše izlagača, najbolju ugostiteljsku ponudu do sada ali što je najvažnije i najviše gostiju što ih je Kutjevo vidjelo do sada. U dvije festivalske večeri i dva dana popratnih manifestacija po riječima predsjednika Vinote, Gorana Šutala, preko deset tisuća posjetitelja.

np9Najveći dio manifestacija bio je organiziran ispred poznatog Kutjevačkog dvorca, te u perivoju oko dvorca, ali i na drugim lokacijama u gradu, a kako kaže zadovoljni Goran Šutalo, nije bilo niti jednog vinskog podruma koji nije imao brojne posjetitelje, što ovoj manifestaciji u konačnici i daje pravi smisao. Dovesti tisuće gostiju vinarima, koji i jesu idejni začetnici svega, u njihove podrume, na kućni prag gdje mogu prodati svoje visoko kvalitetne proizvode, te potreban marketing kutjevačkom vinogorju.

Međunarodni simpozij o graševini

Da nije bilo samo pjesama i vina, nego i ozbiljnih tema, organiziran je i Međunarodni simpozij o graševini na kojemu su u kutjevačkoj Kino dvorani učešće sa svojim stručnim radovima imali poznati akademici i znanstvenici. np6 Za simpozij su bili zaduženi dr. Branko Mihalj, kutjevački vinar, i akademik Franjo Tomić koji je bio glavni moderator simpozija, a svoje radove izlagali su akademik Slavko Matić „Utjecaj šuma Krndije na graševinu“ koji tvrdi da uspjeh uzgoja graševine leži upravo u tome što se sadi na obroncima koji su tisućama godina bili šuma, a okolne šume utječu i na mikro klimu koja pogoduje graševini. Poljoprivredni fakultet iz Osijeka posebno je obradio temu „Graševine Slavonije“, dr. Drago Šubarić temu „Graševina kao hrana“, Medicinski fakultet iz Osijeka temu „Graševina kao lijek“, Zavod za vinarstvo i vinogradarstvo iznio je „Statistike o graševini“, prof. dr. sc. Mladen Boban s Medicinskog fakulteta u Splitu temu „Macerirana graševina – ekoporoizvodnja – mogućnosti“, prof. dr. sc. Edi Maletić temu „Klonska selekcija graševine“, dr. sc. Domagoj Jamičić temu „Geologija Krndije“ i prof. dr. Dragutin Faletar temu „Zemljopisni geološki pristup“.

Bogata festivalska povorka otvara festival

IMG 1160Festival po tradiciji otvara festivalska povorka koja se kreće ulicama grada Kutjeva, a sačinjavaju je konjanici, konjske zaprege, kutjevačke kulturne udruge, folklorna društva, a povorku je predvodila kočija s posebnim gostom, ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i kutjevačkim gradonačelnikom Ivicom Nikolićem. Uz jahače i zaprege Konjičke udruge iz Pleternice, ulicama je svirala Puhačka glazba Kutjevo, Povijesna postrojba sv. Grgur Požega, a u svojim nošnjama pjesme i plesove prikazali su KUD Poljadija Grabarje, KUD Bektež, KUD Tkanica Alilovci, KUD Ivo Čakalić Kaptol, KUD Orljava Pleternica, KUD Zavičajna udruga Rama Pleternica, Češka beseda Bjeliševac, Češka beseda Kaptol, KUD Hrvoje Vukčić Hrvatinić Velika, i starogradska pjevačka skupina Slavča iz Nove Gradiške.

Izabrana nova vinska kraljica

Jelena Budimir koja je zastupala Vinariju Tandara nova je vinska kraljica, koja će tu titulu nositi slijedeću godinu dana i sudjelovati na svim vinskim manifestacijama te u promociji vina i kutjevačkog vinogorja u zemlji i inozemstvu. np2Nju je po odluci žirija uz ljepotu krasilo i odlično poznavanje svoga kraja, poznavanje vina i vinogorja, poznavanje vinske kuće Tandara koju je zastupala, te pravilno otvaranje butelje i degustacija vina, te ocjenjivanje vina koje je degustirala. Njene pratilje ili vinske princeze postale su Tatjana Kukić iz vinarije Enjingi i Mellani Kordiš iz vinarije Krauthaker. Natjecale su se još Josipa Aleksić iz vinarije Galić, Barbara Botički vinarija Adžić, Dragana Ilić vinarija Pavić, Katarina Kustić vinarija Perak i Nikolina Mudri vinarija Markota. Kandidatkinje su u nekoliko navrata izlazile pred žiri u raznim kreacijama, te odgovarale na pitanja žirija. Kraljica i princeze dobile su krune Zlatarne Došen, te brojne poklone sponzora, a vinska kraljica dobila je vinsku inox cisternu od Obrtničke komore Požeško-slavonske županije.

Dodjela šampionskih titula za graševinu

U sklopu Festivala graševine održava se i međunarodno ocjenjivanje vina sorte graševina na koje je pristiglo 150 uzoraka iz cijelog kontinentalnog dijela Hrvatske te Slovenije i Mađarske. np1Ocjenjivanje je provedeno u tri kategorije, mlada graševina berbe 2012., graševina starijih godišta i predikatna graševina. Na festivalskoj pozornici uručena su tri šampionska Priznanja, četiri Velike zlatne medalje i 40 zlatnih medalja za najbolje graševine. Šampion mlade graševine postala je najbolje ocjenjena graševina Kutjeva d.d. berbe 2012., šampion graševina starijih godišta Vinarije Krauthaker, a šampion predikatne graševine Kutjevo d.d. za ledeno vino graševina berba 2009. g. Velike zlatne medalje dodijeljene su graševinama Kutjeva d.d. i Vinariji Galić.

Promocije albuma i spotova

Festival je uvijek i prilika da pjevači i tamburaški sastavi promoviraju svoje nove pjesme, spotove i albume. np3Tako su naš najpoznatiji ženski tamburaški sastav Garavuše promovirale svoj novi album „Dame biraju“ koji je dobio ime po istoimenom hitu. Album su promovirale u Vinoteci i kušaonici „Kolijevka graševine“ vinarije Čamak. Nakon nekoliko izvedenih pjesama pred zaista brojnom publikom i prijateljima Garavuše su sve goste počastile biranim slavonskim specijalitetima, a poznati kulenar Vjenceslav Hruška je promovirao svoj kulen iz nove serije 2012. godine.

Novu pjesmu koju su pripremili za kutjevački festival promovirala je Ivana Banfić koju pjeva u duetu s Osmanom Hadžićem „Zalijepljeni“.

Svoje spotove za ovogodišnje festivalske pjesme premijerno je prikazao Šima Jovanovac „ Treba mi ruka tvoja“ i požeški Tamburaški sastav Bisernica za pjesmu Rođendan.

Festivalske večeri s 40 novih pjesma

np8Prvu festivalsku večer unatoč kiši popratilo je rekordno do sada gledatelja, a čuli smo 20 novih pjesama koje su izveli TS Bisernica, Trio Gušt, Antonija Šola, Berny feat i Taz Soldo, Marko Kraljević, Bosutski Bećari, Mario Nikolić i Kristina Simonji, Ivana Banfić i Osman Hadžić, Željko Golik, Neda Parmać, Castrum i Stanko Šarić, TS Gazde, Ivan Zak i Begini, Fijaker, Najbolji hrvatski tamburaši, TS Sinovi ravnice, Slavonia band, Mirko Švenda Žiga, Mejaši i Miroslav Škoro.

np10Druga festivalska večer donijela je također 20 novih pjesama, a nastupili su Ringišpil i Garavuše, TS Ravnica, TS Širok šor, TS Patria, TS Žute dunje, TS Šarmeri, Ana Baketarić, TS Kas, Tamburaši za dušu, Stjepan Japarić, TS Dike, TS Veličke legende, Džentlmeni i klapa Godimenti, Vlado Bašić, Goran Grgić i Tamburaši za dušu, Tambura band, TS Vranac, Tamburaši slavonske krvi, Igor Delač i Šima Jovanovac.np11