Utorak, 04 Lipanj 2013 09:21

Al' je lipo naše kolo malo

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

5. ŽUPANIJSKA SMOTRA DJEČJEG FOLKLORA - 

POŽEGA – Gradsko kulturno umjetničko društvo Požega uz TZ grada Požege i pod pokroviteljstvom grada Požege organiziralo je u Sportskoj dvorani Grabrik 5. Županijsku smotru dječjeg folklora, „Al' je lipo naše kolo malo“. Nastupilo je 11 folklornih skupina dječjih vrtića, osnovnih škola i folklornih društava s nekoliko stotina djece koja su prikazala dio naučenog, te se na taj način prikazali kao mali čuvari narodne baštine. Uz pjesme i plesove prikazali su i neke stare i zaboravljene dječje igre, doskočice, a okušali su se i u pjevanju bećarca.IMG 1580

Smotru je otvorio požeški gradonačelnik Zdravko Ronko koji je pohvalio djecu i zahvalio im se što cijene svoju baštinu, glazbu, pjesme i tradiciju s kojom će se i u budućnosti ponositi. To što ste naučili i njegujete prenositi će te na buduće naraštaje, istakao je Ronko, a posebno kada uđemo u Europsku uniju kada svoju baštinu i tradiciju trebamo još više čuvati i isticati.

Svojom izvedbom koračnice smotru su otvorili članovi potmlatka Gradske IMG 1554glazbe Trenkovi panduri Požega pod vodstvom dirigenta Mirka Čačića. Uz pratnju tamburaškog orkestra OŠ Julija Kempfa nastupile su folklorne skupine Dječjih vrtića Cvjetna livada, sv. Leopolda Mandića i Radost Požega, Dječja skupina GKUD Požega, mali folkloraši OŠ Julija Kempfa, KUD-a Poljadija Grabarje, KUD-a Zagrađe, OŠ Vladimira Nazora Trenkovo i Češke besede Kaptol. Kao posebni gosti predstavili su se dječja folklorna skupina, te momci i djevojke iz KUD-a Šokadija iz Strizivojne.