Srijeda, 22 Svibanj 2013 12:49

Izložba „Muzej Miroslava Kraljevića“

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

UZ MEĐUNARODNI DAN MUZEJA POSTAVLJENA  -

 

IMG 9668POŽEGA – Obilježavajući Međunarodni dan muzeja Gradski muzej u Požegi priredio je izložbu „Muzej Miroslava Kraljevića“ koji je prvi puta postavljen u Požegi 1961. godine po ideji Matka Peića. Svoju nakanu da se kao prvi muzej jednom slikaru u tadašnjoj državi Matko je realizirao i postavio izložbu svih djela Miroslava Kraljevića, kao reprodukcije u crno bijelim fotografijama. Kasnije do kraja nije realizirana ta ideja te se sada po prvi puta javnosti u obliku izložbe izlažu predmeti i ostali izložbeni materijal „Muzeja Miroslava Kraljevića“.

IMG 9670Otvarajući ovu izložbu kao jednu od malobrojnih koje je imao Miroslav Kraljević, za svoga života samo jednu, gradonačelnik Zdravko Ronko najavio je i veliku izložbu povodom 100 godina od smrti Miroslava Kraljevića, koja će biti postavljena u Gradskoj vijećnici početkom jeseni, a sadržavat će najveći broj originalnih djela do sada. Međunarodni dan muzeja djelatnicima i građanima Požege čestitao je i predsjednik Upravnog vijeća muzeja mr. sc. Marijan Cesarik, zamjenik ministra zdravlja.

IMG 9661- Izložba predstavlja dokumentarni postav, odnosno rekonstrukciju muzeja posvećenog Miroslavu Kraljeviću. Na ovaj način ideja Matka Peića kao autora ovog postava o osnutku muzeja,koji je posvećen požeškom slikaru, ali i jednom od naših najznačajnijih hrvatskih umjetnika, na određeni način će se i revitalizirati. Tijekom vremena ova ideja održavala se aktualnom u različitim oblicima. Potaknuta, dakle, 1961. g. od strane Matka Peića, ona je nastavila živjeti kroz obljetničke i druge izložbe, otkupe njegovih djela i predmeta, te nekoliko stalnih postava, monografiju, uz angažiranje kustosa muzeja, stručnjaka izvan Požege, Kraljevićeve rodbine, građana, institucija izvan muzeja, te svakako Grada Požege i Ministarstva kulture. Značajna je za buduću realizaciju ideje Kraljevićevog muzeja i suradnja Muzejskog dokumentacijskog centra iz Zagreba, koji je dao prijedlog Memorijalne sobe Miroslava Kraljevića 1986. godine, smještene u okviru muzeja. Ovaj je prijedlog projekta danas pohranjen u muzeju – istakla je autorica izložbe Lidija Ivančević Španiček.