Srijeda, 15 Svibanj 2013 09:55

„Tkanica je selo opasala“ bogato nasljeđe sela

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

PREDSTAVLJENA PRVA KNJIGA  IVICE CIGANOVIĆA - 

ALILOVCI - U Vatrogasnom domu u Alilovcima predstavljena je knjiga Ivice Ciganovića „Tkanica je selo opasala“ koja daje prikaz kulturnog i javnog života ovog sela u kaptolačkoj općini. – Jako sam sretan što sam uspio napisati ovu knjigu na kojoj sam radio dvije godine uz svoj redovan posao – kazao je 64-godišnji Ivica Ciganović kojem je ovo prva knjiga.

Djelovanje mladog  Hrvatskog kulturnog društva Tkanica bio je Ciganoviću poticaj da krenu u istraživanje početka djelovanja prvog kulturnog društva u selu tridesetih godina prošlog stoljeća. A na pisanje knjige potaknula ga je urednica Hrvatskog radija Miroslava Hadžihusejnović Valašek koja je u njihovom selu snimala jednu od svojih emisiju pod nazivom „Iz kulturne baštine Slavonije, Baranje i Srijema“. Čuvši s kojima zanimljivim i bogatim podacima Ciganović raspolaže jednostavno mu je rekla da to mora zapisati. I tako je počelo. U knjizi je tako opisano djelovanje ogranka Seljačke sloge u kojem je Ivičan otac bio blagajnik,  dani su općeniti povijesni podaci o selu, zatim knjiga prati  osnivanje i rad Hrvatskog kulturnog društva Tkanica te daje prikaz narodne nošnje  Alilovaca, ženske i muške, starije i novije te dječje.

 - Ova knjiga daje jasnu sliku o selu i ljudima koji su njegovali kulturu, folklor, običaje i to sve iz velike ljubavi prema svojoj domovini – kazala je Elvira Miletić, predsjednica „Tkanice“.CIGANOVIC KNJIGA

Josip Prološčić koji je vodio promociju knjige kazao je da je ona ima veliko povijesno, kulturno i edukativno značenje za samo selo, ali i cijelu općinu. Potvrdio je to i prof. Mato Nosić koji se sustavno bavi poviješću Kaptola.

 - Ovo je kvalitetna i ujednačena knjiga – kazao je prof. Nosić koji je zatim detaljnije iznio neke povijesne činjenice vezane uz knjigu, posebno o Seljačkoj slogi, najstarijem popisu stanovništva, govoru, seljačkim zadrugama…

Ivica Ciganović zahvalio je svima, posebno članovima Tkanice, općini Kaptol na čelu s načelnikom Milom Pavičićem, sinu Tomislavu koji je uredio knjigu, lektorici Višnji Hudeček te svima koji su na bilo koji način pomogli nastajanju knjige.