Srijeda, 08 Svibanj 2013 10:17

„Od srca do srca“ i „Kćeri ravnice“

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

39. ZLATNI GLAS ZLATNE DOLINE 2013. -

KAPTOL – Festival u Kaptolu „Zlatni glas Zlatne doline 2013“. održan je po 39. puta, te se etablirao kao jedna od najdugovječnijih manifestacija u Požeštini. Po najavi organizatora i načelnika općine Mile Pavičića, za veliku obljetnicu četrdeset godina priprema se revija pobjednika festivala u proteklim godinama i proslava obljetnice.

Ove godine kaptolački festival je donio dvadeset novih autorskih tamburaških pjesama od kojih su polovinu izvodili tamburaški sastavi, a polovinu solisti u pratnji Tamburaškog orkestra požeškog festivala. Prepuna dvorana odlično je prihvatila izvođače i pozdravila burnim pljeskom, a svojim glasovima nagradila je mladi tamburaški sastav „Kćeri ravnice“ koje su izvele skladbu „Samo uspomene“ s najviše glasova. Drugu nagradu publike zaslužila je kaptočanka Monika Jurić za pjesmu „Samo ti“, a treću nagradu dobili su tamburaši „Šokački cvit“ iz Slavonskog Broda za pjesmu „Živim kako znam“.

Po ocjeni žirija najboljom pjesmom proglašena je pjesma „Razbila se duša moja“ koju su odlično izveli tamburaši „Od srca do srca“ iz zagrebačkog Markuševca, pravog rasadnika tamburaša iz kojega dolaze i najpoznatiji sastav „Gazde“. „Od srca do srca“ su proglašeni i ukupnim pobjednikom festivala i dobili titulu „Zlatni glas Zlatne doline 2013“. Autor teksta za ovu pjesmu je poznati pjevač Željko Krušlin Kruška, koji je došao podržati mlade tamburaše a na kraju zajedno s markuševačkim tamburašima i otpjevao pobjedničku pjesmu.IMG 8163

Drugu nagradu žirija dobio je požeški tamburaški sastav Posegana za odličnu pjesmu „Uzmi ili ostavi“, a treću nagradu osvojila je mlada Zagrepčanka Valentina Žnidarić za pjesmu „Kao kap vode na dlanu“, autorice Đurđe Habel, koja je već nekoliko godina nagrađivana na kaptolačkom i požeškom festivalu. Pobjedničke pjesme Požežani će moći čuti kao uvodne na ovogodišnjem Glazbenom festivalu Požega 2013. početkom rujna.

Svoj cjelovečernji koncert u Kaptolu su imali članovi tamburaškog sastava „Zlatna dolina“ iz Požege. U prodaji je bio i CD s ovogodišnjeg festivala, ali i sa nekoliko prijašnjih festivala, a sav prihod od prodaje namijenjen je u humanitarne svrhe za Caritas župe Kaptol.