Subota, 04 Svibanj 2013 17:02

„Djeca u igri“ i „Izađite van i plešite“

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

DVJEMA PRIREDBAMA OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN PLESA -

POŽEGA – Plesna radionica Ilijane Lončar organizirala je dvije priredbe kojima se pridružila obilježavanju Međunarodnog dana plesa, koji tradicionalno obilježava po 12. puta.  U Gradskom kazalištu, na žalost za malobrojne Požežane prikazana je plesna predstava „Djeca u igri“, koju je izveo profesionalni Ansambl za suvremeni ples „Liberdance“ iz Zagreba. Kao plesač u predstavi pleše naš Požežanin Luka Švajda, koji je svoje prve plesne korake počeo u Plesnoj radionici Ilijane Lončar. Koreografiju za predstavu potpisuje renomirani slovački koreograf Anton LachkyIMG 7758

Međunarodni dan plesa obilježava se kako u svijetu, tako i u mnogim gradovima Hrvatske, a Ilijana Lončar je pročitala svjetsku poruku o plesu koju je poslao utemeljitelj i direktor tajvanskog kazališta, te poruku hrvatske ministrice kulture Andree Zlatar Violić. Predstavu je pogledao i požeški gradonačelnik Zdravko Ronko sa suradnicima.

Drugog dana ples na otvorenom pod nazivom „Izađite van i plešite“ privukao je veliki broj najmlađih plesača i njihovi roditelja na prostor ispred suda u pješačkoj zoni. Ovaj puta Ilijana Lončar i njen plesni studio, organizirala je nekoliko plesnih skupina od Plesnog studija Marine Mihelčić, Plesnog studio Dolce iz Pakraca, Plesnog studia Excite iz Kutjeva koji su zaplesali zajedno. U 18 sati svi plesači su zajedno izveli jedan plesni skok, koji je izveden u svim gradovima koji su se uključili u Međunarodno obilježavanje plesa. - Ovom akcijom plesači su pokušali ukazati na nužnost sveukupne promjene razmišljanja o plesu, te o njegovoj ulozi u kulturnom životu zajednice otvoreno pozivajući građane na proslavu plesa, podizanje svijesti o istom, slobodu njegovih mogućnosti te potencijal kreacije koje svako ljudsko tijelo posjeduje – istakla je Ilijana Lončar.