Ponedjeljak, 29 Travanj 2013 11:37

Izložene i dvije inkunabule iz 15. stoljeća

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POSTAVLJENA IZLOŽBA KNJIGA U POŽEŠKOM FRANJEVAČKOM SAMOSTANU  -

 

POŽEGA - U franjevačkom samostanu u Požegi postavljena je izložba knjiga iz njihove knjižnice pod nazivom „Franjevci – duhovna i intelektualna okosnica požeškog društva“. Gvardijan požeškog samostana fra Josip Poleto ukratko je predstavio povijest franjevaca u Požegi koji u njoj rade i djeluju od 13. stoljeća. DSC 2616– Za široku razgranatu djelatnost braće franjevaca bilo je potrebno kontinuirano pratiti razvoj teologije, filozofije, zdravstva, ekonomije, školstva i mnogih drugih područja znanja, a za sve to su bile potrebne knjige, udžbenici i časopisi – kazao je fra Poleto dodajući da je osobiti porast knjiga u samostanskoj knjižnici zabilježen između 1712. i 1783. godine kada je u samostanu djelovao studij filozofije. Krajem 18. stoljeća knjižnica je brojala oko pet tisuća knjiga. Danas je ona zaštićeno kulturno dobro i prva knjižnica unutar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u kojoj je započeta kataloška obrada knjiga u integriranom knjižničnom sustavu Crolist koju radi knjižničarka Dijana Klarić. To se moglo postići, kako je kazao gvardijan, zahvaljujući pomoći grada Požege i gradonačelnika Zdravka Ronka koji su uz to pomogli i uređenju prostora knjižnice.

DSC 2628Knjižničarka Dijana Klarić, ujedno autorica izložbe, ukratko je predstavila knjiško blago knjižnice koja ima oko četiri tisuće starih i rijetkih knjiga. Poseban dio toga fonda je zbirka od oko 700 knjiga hrvatskih rijetkih knjiga tiskanih do 1850. godine. Među njima su i knjige požeških franjevaca: Josipa Paviševića, Kaje Adžića, Grgura Čevapovića, Josipa Kovačevića, Jeronima Lipovčića, Šimuna Mecića, Antuna Papušljića, Franje Sebastijanovića i dr.

O inkunabulama požeške franjevačke knjižnice govorio je fra Vatroslav Frkin, knjižničar i arhivar. Biblija koja je tiskana 1486. u Nünbergu ima četiri sveska, a njezin treći svezak u Hrvatskoj se samo nalazi u Požegi. Druga inkunabula su Propovijedi Bernardina de Bustija tiskane 1498. u Veneciji. One su jedinstvene i po tome što su u tiskane stranice dodane rukom ukrašene ilustracije.

Izložbu je otvorio fra Željko Železnik, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. – Iako su se knjige u to vrijeme teško nabavljale franjevci su tome posvećivali posebnu pozornost. Zato ova knjižnica danas krije veliko kulturno blago grada. Želja nam je da knjižnice budu otvorene javnosti pa smo krenuli u jedan suvremeniji način njihovog prikazivanja. Ova knjižnica i knjige pričaju nam o sebi, o onima koji su ih nabavljali i koristili, o onima koji su uložili truda se ta knjiga napravi i mnogo toga možemo saznati iz svake ove knjige koja je danas pred našim očima – rekao je fra Železnik i zahvalio svima koji su omogućili postavljanje ove izložbe.