Srijeda, 03 Travanj 2013 10:22

Franjo Feldi „Ratna priča“

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

IZLOŽBA CRTEŽA I SKICA GENERALA U MIROVINI  -

 

POŽEGA – UDVDR grada Požege i grad Požega organizirali su izložbu crteža i skica Franje Feldija, general pukovnika HV u mirovini pod nazivom „Ratna priča“ koja je postavljena u dvorani Gradskog muzeja. Na izložbi je postavljeno 30-tak crteža, portreta, slika i skica u ugljenu koje su nastale na terenu za vrijeme Domovinskog rata u kojemu je aktivno učestvovao Franjo Feldi.

 

IMG 5554- U vrijeme kad branitelji pozivaju na prosvjede pozvali smo vas na izložbu, mislim da ćemo izložbom pokazati upravo dio sjećanja na Domovinski rat i dio onoga što je autor proživio u tom ratu - rekao je na otvorenju izložbe Krešimir Pavelić, brigadir u mirovini, predsjednik UDVDR-a i voditelj Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

IMG 5563Franju Feldija s Požegom vežu mnoga prijateljstva jer je jedno vrijeme službovao u Požegi, a inače je kako kaže čovjek ravnice, rođen u Srijemu. Slikar je od mladih dana, a za vrijeme Domovinskog rata skoro je prestao slikati jer nije imao vremena. Tek kasnije kada mu je to služba dozvoljavala vraća se slikanju.

 

IMG 5570

 

- Ovi crteži stari su neki i dvadesetak godina. Neki su nastali dok sam obilazio ratište, obilazio prvu crtu, pripremao operacije hrvatske vojske, a tako se nazivaju i slike. Slika Plitvice prikazuje upravo početak na Uskrs, a druge slike kasnije operacije. Nije bilo jednostavno za vrijeme rata stati negdje, staviti štafelaj i slikati, a ja general hrvatske vojske. Slike su uglavnom nastajale na koljenu, na zadnjem sjedištu auta – rekao je Feldi koji se sjeća i proboja Vukovara, kukuruzni put, Vinkovaca prije pada Vukovara i ta su mu sjećanja dosta tužna. - Žao mi je što nekih na ovim slikama više nema jer zajedno smo ratovali, zbijali u redove da pristupimo oslobađanju Lijepe naše. Nisam mislio da će se i sve sačuvati, a za to moram zahvaliti mojoj supruzi i kćerki koje su to uredno spremale i sačuvale.

 

- Iako na slikama nema krvi i poginulih, osjeti se tuga, gorčina i ujedno velika želja za stvaranje samostalne i slobodne hrvatske države. To vidite na ovim slikama, vidite ove naše ratnike kojima je jedini cilj bila domovina, slobodna i samostalna Hrvatska. – rekao je gradonačelnik Zdravko Ronko prilikom otvaranja izložbe.

 

IMG 5580- Danas sanjam da se vratim i slikam svoj san, svoju ravnicu, svoju kolibu u kojoj sam čuvao bostan. U toj kolibi sam preko ljeta kao učenik gimnazije proveo tri mjeseca čuvao lubenice i dinje. Između Mitrovice i Rume, a dva kilometra od đerma gdje sam išao po vodu. Dobio sam komad kruha iz furune i komad debelog špeka. To mi je bilo za tjedan dana, i dinja i lubenica. Od toga sam narastao tako veliki – kaže šaleći se na svoju malu visinu Franjo Feldi, čekajući odlazak u bostan.