Ispiši ovu stranicu
Utorak, 02 Travanj 2013 13:47

Roman „Doručak za moljce“

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

LANA DERKAČ PROMOVIRALA SVOJ PRVIJENAC  -

 

ZAGREB - Prošloga tjedna predstavljena je knjiga „Doručak za moljce“ prvi roman požežanke Lane Derkač, jedne od najistaknutijih suvremenih hrvatskih pjesnikinja, ali i sve istaknutije prozaistkinje. Predstavljanje ove interesantne i pomalo intrigantne knjige dogodio se u jedinom prirodnom ambijentu za knjigu, prostoru knjižare samog izdavača u Zagrebu. Nadasve uspjelu promociju vodila je urednica knjige Ana Brnardić, a o knjizi su još govorili dr. sc. Lidija Dujić, te književni i filmski kritičar Srđan Laterza.

LANA ZAGREBGovoreći o knjizi Ana Brnardić je ustvrdila, da ovaj roman na neki način zrcali sve književne rodove, koje je Lana dosada napisala, odnosno narativne, lirske i esejističke elemente, te dramu koja je ubačena u samu romanesknu strukturu. Dok je pak Lidija Dujić ocijenila da se roman senzibilnom analitičnošću, te osjećajem za detalje i obnavljanjem sjećanja, uklapa u takozvano žensko pismo, ali se i izdvaja neobičnom perspektivom iz koje se promatra naša svakodnevica. Uvaženi gost promocije Srđan Laterza naglasio je da su likovi u Laninom romanu stalno izloženi vijestima, koje ih zapljuskuju iz različitih medija, i da tako sve više žive tuđe živote, a sve manje svoje.

Inače, roman „Doručak za moljce“ tematizira svakodnevicu junakinje koja je istovremeno i pasivni promatrač, kroničar domaćih i svjetskih zbivanja, te aktivni analitičar, i koji se zadanosti činjenica opire tako što ih poetski interpretira. Dočim je junakinja kao pripovjedačica, ulovljena je u mrežu obiteljskih odnosa i svakodnevice, koju osjeća kao stranu i čijoj nužnosti nastoji umaknuti.

- Zapravo, roman koji sam napisala prati život triju naraštaja ženskih likova u slavonskoj obitelji, bake, majke i unuke, koja je i pripovjedačica svih događaja. I unuka unutar romana ispisuje dramu temeljenu na situaciji u današnjoj Hrvatskoj, zemlji koja se, poput mnogih tranzicijski država, prepustila raljama divljeg bešćutnog kapitalizma i konzumerizma. Dok je sama poveznica između naizgled nepovezanih dijelova romana sebičnost, te je katkada teško odrediti kada je ona razorna za okolinu, a kada je nužna tek za samoodržanje – rekla nam je autorica romana, svog prvijenca, Lana Derkač.

Ivica Herner