Srijeda, 13 Ožujak 2013 02:55

Izložba predmeta iz ostavštine pjevačice

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

150. OBLJETNICA ROĐENJA OPERNE PJEVAČICE MILKE TRNINE  -

 

POŽEGA – Povodom obilježavanja Dana grada Požege i 150. obljetnice rođenja operne pjevačice Milke Trnine u gradskom muzeju je postavljena izložba „Predmeti iz ostavštine Milke Trnine“ koji su u vlasništvu muzeja. Na izložbi su postavljeni svi predmeti koje muzej čuva u svom vlasništvu, a o ostalim predmetima svjedoče fotografije i dokumenti.

IMG 3616Milka Trnina rođena je u 1863. god. u Vezišću kraj Ivanić Grada, a Požežanka je po majci Franjici Trnini r. Jurković. Operna pjevačica, sopran pjevanje je učila u Zagrebu i na Konzervatoriju u Beču. Pjevala je u Leipzigu, Grazu, Bremenu, Munchenu i diljem Europe te Amerike. Umrla je u Zagrebu 1941. godine. Posjećivala je Požegu i bila vezana za nju preko ujaka Janka Jurkovića, književnika. Jedna šestina njezine ostavštine pripala je Ljubici Smojvir Balog iz Požege, a kasnije njenom suprugu Dioniziju, koji dio ostavštine 1992. god. daruje požeškom muzeju, a dio prijateljima. Jedan dio tih prijatelja, obitelj dr. Grujića stakleni servis i vrč darovali su muzeju. Dio ostavštine Dionizija Smojvira je bio oštećen pa je 2005. u suradnji s gradom Požegom i Ministarstvom kulture prošao restauraciju da bi mogao biti prezentiran u budućem postavu muzeja.

IMG 3635Izložbu je otvorio požeški gradonačelnik Zdravko Ronko uz nazočnost predstavnika općine Križ i njenog rodnog Vezišća. – Zahvaljujući njenoj povezanosti s Požegom i mi imamo poseban razlog i izuzetnu pogodnost kroz ostavštinu Milke Trnine uživati u vremenu njene velike slave. Nažalost, ne i u njenom toliko hvaljenom glasu i interpretaciji glazbe, jer nezadovoljna tadašnjim tehničkim mogućnostima reprodukcije nije dopuštala snimanje i dala je uništiti sve snimke. Ali imamo sreću da naš Muzej čuva vrijedne predmete iz njenog života, po čemu i Požega ima priliku biti dio takvog svjetskog kulturnog mozaika i svjedok vremena u kojem su tako slavne osobe bili naši sugrađani. Ovom izložbom nakratko ćemo se i sami vratiti u vrijeme i društveni milje u kojem je živjela i radila slavna Milka Trnina – istakao je gradonačelnik Ronko.

Svi posjetitelji su počašćeni Milkinim medenjacima koje su donijeli predstavnici općine Križ, koji se tamo izrađuju i nude kao suveniri. Izložba će biti otvorena do 22. ožujka, a bit će postavljena i u Zagrebu.