Ispiši ovu stranicu
Utorak, 05 Ožujak 2013 12:42

Izložba - Mladi i baština

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

HRVATSKI FOTOSAVEZ: MEĐUNARODNA FOTOGRAFSKA MANIFESTACIJA MLADIH -

POŽEGA – Hrvatski fotosavez po 15. puta priredio je međunarodnu izložbu fotografija mladih Međunarodni fotografski doživljaj baštine. Izložba je rezultat programske aktivnosti namijenjene mladima do 21 godine starosti, koja je započela 1996. Godine na inicijativu Ministarstva kulture Katalonije i otada joj se svake godine pridružuje sve veći broj zemalja i pokrajina. Hrvatski fotosavez je formirao hrvatsku kolekciju za izložbu koja je postavljena u Galeriji požeške Gimnazije. Radovi su dobiveni putem natječaja otvorenog svima ali i selekcijom radova nastalih u foto radionicama za mlade. U fotografskom doživljaju baštine sudjeluju autori iz 25 zemalja: Andora, Austrija, Azerbajdžan, Belgija, Češka, Kanada, Kuba, Malta, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švicarska, Tunis, Velika Britanija i desetak europskih pokrajina.bast

 - Ovdje imamo izložene radove koje su učinili mladi ove gimnazije na temu „zviježđa i nebeska tijela“ a u prizemnom dijelu nalaze se izložene fotografije mladih iz cijelog svijeta, među kojima je i osam fotografija mladih iz Hrvatske. Izložba je istovremeno postavljena u 42. zemlje i po njima šeće na brojne lokacije u galerije i škole. Ovo je primjer suradnje mladih koji se nisu vidjeli ali imaju zajedničku temu. Uskoro kreće novi natječaj za slijedeći ciklus a tema je uvijek baština – rekla je na otvorenju ove dvije izložbe Zlata Medak, voditeljica programa za rad sa mladima pri Hrvatskom fotosavezu.

U sklopu boravka djelatnika Hrvatskog fotosaveza u gimnaziji su sudjelujući u radu mladih astronoma radili slike zviježđa i nebeskih tijela bez fotoaparata u tehnici kemogram, gdje su na fotopapiru uz pomoć kemikalija i svjetla napravili svoje viđenje nebeskih tijela. Radili smo cijeli dan, nas dvadesetak, bilo je zanimljivo. Dosada se nisam bavila fotografijom i ovo mi je novo iskustvo. Radili smo svoje radove na temu svemir i nebeska tijela, a onda svi zajedno velike plakate na fotopapiru – rekla je učenica 3. razreda, Tihana Stehlik. Njena kolegica Eva Klun ističe - Do sada nismo imali priliku raditi nešto takvo i bilo nam je zanimljivo. Nismo zapravo znali što će uopće ispasti, jer nam je to drukčije izgledalo u početku. No kad se postupak završio ispalo je puno bolje nego što smo očekivali i mislim da smo svi uživali u tome.