Utorak, 19 Veljača 2013 11:06

Ramsko prelo i običaj prerade vune

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

ZAVIČAJNO DRUŠTVO KUD „RAMA“ PLETERNICA - 

 

PLETERNICA -  Zavičajno društvo KUD "Rama" iz Pleternice organiziralo je prvo "Ramsko prelo" sa prikazom običaja prerade vune i spravljanja vunenih predmeta. Društvo već godinama njeguje tradicijske pjesme i plesove ramskog kraja, a da nisu zaboravili svoje korijene i stare običaje prikazali su kako je nekada izgledalo ramsko prelo, običaj pređe i obrade ovčje vune kako bi se ta vuna mogla koristiti u kućanstvima. Za taj posao koristili su drevne naprave iz starog kraja koje su izrađene u domaćinstvima pa su primjerice za kušanje pite, uštipaka i drugih ramskih specijaliteta koristili drvene kašike.

 - Pleternica mi je u srcu, a Rama u krvi i zato sam htio okupiti žene kojima je prelo nedostajalo da pokažu mlađima kako se to radi. Imamo dosta mladih koji aktivno sudjeluju u KUD-u i koji prihvaćaju tu tradiciju. Ovaj put smo spojili ugodno s korisnim jer će se sva vuna is
ram1koristiti za izradu dijelova narodne nošnje koji nam nedostaju - kaže Jure Vidakušić, predsjednik KUD-a koji je kao što sam kaže kao mala beba došao u Pleternicu iz Rame.

Uz prelo prikazan je i običaj kada djevojke poklanjaju jabuku mladiću koji joj se sviđa, te društvena igra prstenac, u kojemu muški članovi upotpunjavaju vrijeme dok žene predu vunu. Najmlađi su u posebnom kutu sobe igrali svoje igre, uz igračke koje su se sastojale od prirodnim materijala. Uz prelo pjevale su se izvorne pjesme iz Ramske doline, koju je pjevala ženska i muška skupina KUD-a Rama.

Ovom prilikom snimljeram3n je video materijal kojega će KUD "Rama" koristiti za svoj DVD. Pripreme za snimanje i postavu koreografije obavio je Branko Galić, umjetnički voditelj KUD-a