Ponedjeljak, 18 Veljača 2013 09:15

Najljepša snaša Slavonije Mia Kelemen iz Filipovca

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

SMOTRA NARODNIH NOŠNJI I OBIČAJA MLADOST I LJEPOTA SLAVONIJE U STARIM MIKANOVCIMA - 

Zbog majčinih i očevih gena jednako voli pjesmu i ples kao i policijski posao

PAKRAC - Mia Kelemen iz Filipovca, sela između Pakraca i Lipika, najljepša je slavonska snaša. Titulu je osvojila na smotri narodnih nošnji i običaja "Mladost i ljepota Slavonije" održanoj u Starim Mikanovcima a na natjecanje ju je, zajedno s Arijanom Arland u kategoriji najljepših djevojaka, prijavilo Kulturno-umjetničko društvo "Seljačka sloga" iz Prekopakre čija je članica od 2006. godine. - Očekivala sam da ću možda biti prva ili druga pratilja ali ne i pobjednica. No, drago mi je da je ispalo ovako. Nastavila sam obiteljsku tradiciju jer je moja mama 1982. godine u Đakovu osvojila drugo mjesto – kazala je Mia.mikanovci2-20110227-201253

   Dvadesetčetverogodišnja Mia lijepa je i vesela djevojka međutim, za osvajanje titule najljepše snaše trebalo joj je još ponešto. Naime, nastup u Starim Mikanovcima nije bio u stilu klasičnih natjecanja ljepote nego se ocjenjivala i nošnja, potom način kako je svaka od natjecateljica nosila svoju nošnju ali i to što o njoj zna. - Sve smo najprije pred žirijem predstavile svoju nošnju nakon čega smo odgovarale na njihova pitanja a onda smo sve to morali ponoviti i pred publikom. Prvi dio je prošao odlično no, pred publikom, kad su me obasjali reflektori, uhvatila me trema, ruke su mi se počele znojiti, glas je zadrhtao i na kraju sam se počela smijati – prisjetila se Mia. Nošnja koju je nosila, dodala je, stara je više od stotinu godina i sastavljena je tako da najbolje predstavi specifičnost kraja iz kojeg je došla u Mikanovce. - Naše nošnje poznate su po bjelini jer su izrađene od domaćeg bijelog platna. Zato nas i zovu 'bijeli Šokci'. Specifična je i jer se sastoji od sitnih šnitica pa se u njoj ne smije sjediti kako se ne bi rašnitala. Tako sam za vrijeme natjecanja na nogama stajala od dva popodne do deset navečer ali mi nije bilo teško – dodala je Mia.

   Kao najljepša snaša Mia je za nagradu dobila zlatovez, peškir, kožnu suknju i cvijeće. Po povratku kući dobila je i čokoladu i to od šefa na poslu, načelnika PU požeško-slavonske Daria Dasovića. Mia je naime, po zanimanju policajka.! - Mama i baka u KUD-u su članice više od 30 godina i od njih sam pokupila dio gena a otac je policajac pa sam očito, dio naslijedila i od njega. Završila sam ekonomsku školu u Daruvaru ali me, nekako, uvijek privlačio policijski posao tako da sam se na kraju prekvalificirala. Tata je zbog toga bio presretan a mama baš i nije - kazala je Mia. Nakon prekvalifikacije, dodala je, radila je neko vrijeme u Zadru, potom u Zagrebu i sada je u policijskoj postaji u Pakracu. Neugodnosti do sada na poslu nije imala iako, kaže, očito je da se među ljudima na policijski posao još uvijek gleda kao na muški. - Lakše mi je bilo raditi u Zagrebu gdje me ljudi nisu poznavali ali, ipak želim živjeti u Pakracu. To je moj grad i iako mladima ne pruža mnogo mogućnosti za zabavu, drag mi je – kazala je na kraju najljepša slavonska snaša.    (vm)