Subota, 16 Veljača 2013 10:39

Pokladno jahanje u pleterničkom kraju

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

OŽIVJELI TRADICIJU I POKAZALI KONJE - PONOS SLAVONIJE  -

 

 

0BUČJE - Konjički klub Pleternica, drugu godinu zaredom, organizirao je pokladno jahanje u župi Bučje. Naime, u ovom dijelu Slavonije do sada se takva vrsta jahanja nije organizirala te su članovi pleterničkog kluba na ovaj način željeli oživjeti jednu lijepu tradiciju te pokazati nekad ponos svakog Slavonca – konja. A da ljubav za konje postoji pokazalo je čak 30 jahača koji su stigli i iz susjedne Brodsko –posavske i Osječko – baranjske županije. Među njima je bio i Stanko Šarić iz Najboljih hrvatskih tamburaša, a konje su zajahali i požeško – slavonski župan Marijan Aladrović i pleternički gradonačelnik i saborski zastupnik Franjo Lucić. Našao se tu i jedan od istaknutih HNS-ova i predsjednik Janafa dr. Dragan Kovačević.

 

2- Više smo nego zadovoljni ovogodišnjim pokladnim jahanjem. Nismo očekivali ovoliko velik broj jahača. Nije bilo kuće da netko iz nje nije izišao i pozdravio nas. Pokladna kolona kretala se od Brodskog Drenovca preko Bučja do Zagrađa, to je oko 4,5 kilometra, a sve je trajalo oko četiri sata – kazao je Domagoj Katić, tajnik Udruge.

 

Zadovoljan je bio i predsjednik organizacijskog odbora pokladnog jahanja, general Alojz Tomašević.
- Ovo je i više nego što smo očekivali pa i sam broj jahača pokazuje da je danas napisana nova povijest ovoga kraja. Već imamo nove domaćine koji nas žele ugostiti i doživjeti pokladno jahanje iduće godine, kada će ova manifestacija sigurno biti još veća – poručio je Tomašević.

 

Domaćin kolone kolone jahača u kojoj je najmlađa bila devetogodišnja Antea Mogušar ove godine bio je Miro Štimac u Zagrađu.    ( ljm)