Petak, 15 Veljača 2013 08:48

Pisao je kistom a slikao riječima

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

IZLOŽBOM SLIKA ZATVORENI 'DANI MATKA PEIĆA' U ZAVODU HAZU  -

POŽEGA - Jednostavnost i  prodornost u slikarskom prikazu – epiteti su kojima je ugledni slikar Ljubo Babić okarakterizirao rad svojega tadašnjeg studenta, a kasnije svestranog umjetnika i likovnog kritičara, akademika Matka Peića. Naravno s razlogom jer su svježa i neposredna zapažanja te prodorna vizualnost odredila kasnije Peićev likovni izraz.

    IMG 2445Pisao je kistom, a slikao riječima. Na ovo drugo, a manje vrednovano u njegovu umjetničkom opusu upozorava Peićeva likovna retrospektiva postavljena u požeškom Zavodu za znanstveni rad HAZU. „Ova je izložba posebno vrijedna jer predstavlja svojevrstan presjek likovnog opusa Matka Peića. Riječ je o četrdesetak radova iz zbirke požeškoga muzeja, a posebna cjelina u njoj su akvarelirani crteži s prikazom žene. Matko crtežom traži karakterni izraz,  akvarelom žensku suptilnost.  Otkriva bogatstvo njihove slojevitosti i gradacije. Crta djevojke, žene, nasmijane, ozbiljne ili tužne, bijele ili crne, u šetnji, na plaži, žene majke, žene pod šeširom ili pod feredžom, pune i vitke, stare i mlade. Sve  su one u specifičnom izrazu nenadmašnog opservatora Matka Peića individualizirane prema izgledu, karakteru i klasnoj pripadnosti“ ističe kustosica povijesno umjetničke zbirke Gradskog muzeja Lidija Ivančević Španiček u pogovoru izložbi.

Većina akvareliranih crteža nadahnutih ženom u punoj dimenziji njezinog bića, a koje čuva muzejska zbirka, nastale su osamdesetih i devedesetih godina. Ima tu i ranih Peićevih radova iz gimnazijskih i studentskih dana, no svi jednako apostrofiraju Peića kao vješta crtača i slikara. Bio je i vrstan pejzažist često temama istinski vezan uz zavičajno, požeško. Podsjeća na to dramatičan motiv Thallerove kolibe šibane olujom, ali i topli, nostalgični akvareli s prikazima središnjeg trga, franjevačkog samostana.IMG 2452

 - Ovo je samo dio vrijedne i za Požegu neprocjenjive ostavštine akademika Matka Peića. Na žalost, dobar dio još je na sudu, dakle za sada nemamo sve što htio i želio ostaviti Požegi. Ipak ovdje u Zavodu željeli smo iznova potaknuti vrednovanje njegova književnog, publicističkog i likovnog opusa. I to upravo kroz zavičajnu dimenziju  koja je uveliko odredila njegov život i umjetnost. 'Dani Matka Peića' doprinos su njegova rodnog grada upravo tomu - istaknula je dr. sc. Snježana Jakobović, voditeljica Zavoda, jednog od priređivača priredbe. Požegu poetično i neponovljivo portretirao u svojim djelima, a ona mu to dostojno vraća i to uz 90. Obljetnicu  Peićeva rođenja.

sn