Srijeda, 13 Veljača 2013 16:08

Usklađeni sa situacijom, obukli se u sirotinju!

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

MJEŠTANI BZENICE REDOVITI GOSTI PLETERNIČKIH MAŠKARA  -

 

BZENICA - U povorci maškara u Pleternici i ove je godine posebnu pozornost privlačila skupina koja je došla iz Bzenice. Činili su ju mještani sela različitog uzrasta želeći tako dati svoj doprinos očuvanju običaja i usput se dobro zabaviti. Inače, ideja o zajedničkom maskiranju rodila se spontano, kako to često biva, uz vino i rakiju - Sjedili smo u seoskom domu i napili se. Onako veseli, jednostavno smo rekli: "Idemo u maškare" – prisjetio se Mato Gučić, uz Šimuna Šunju i Marka Šutića, glavni organizator bzeničkih maškara.

 

IMG 2290Prve godine Bzeničani i nekolicina veseljaka i štovatelja starih običaja iz obližnjih Sulkovaca, Poloja i Koprivnice, ukupno njih četrdesetak, odlučilo je u povorci maškara prikazati svatovske običaje. - Nošnje su bile originalne, nabavljali smo ih iz okolnih sela ali i iz Kopanice, Starog Petrovog Sela. Žene su ispekle kolače, svatko je od kuće donio piće i sve je bilo kao u pravim svatovima – rekao je Šimun Šunjo. Prošle godine Bzeničani su u maškaradnoj povorci prikazali običaje Roma koji su nekada živjeli u njihovom selu a ove nedjelje, sukladno vremenu u kojem živimo, u Pleternicu su došli maskirani u sirotinju! - Za to nismo morali šivati posebne kostime, samo je svatko u svojoj kući pokupio ono što ionako svakodnevno koristi – šaljivo je kazao Marko Šutić.

 

   IMG 2296Iako se kostimi za ovogodišnje maškare nisu morali posebno šivati, Bzeničani su se proteklih dana ipak marljivo pripremali a tekstove im je napisala pučka pjesnikinja Milunka Oreč. - Podijelili smo se u tri skupine koje prikazuju samohranu majku izbačenu iz kuće s djecom, potom život beskućnika i pučku kuhinju. Teme su ozbiljne ali smo ih mi obradili na šaljiv način – rekla je Milunka. Tako su korisnici pučke kuhinje kazali da im je za jesti najbolja 'kobaja i dva jaja', dok je beskućnik Petar Žalac priznao da jede sve, iako najviše 'voli picu, kad ju dobije'. Uloga samohrane majke pripala je Zehri Srdarević. - Bilo je to ovako: muž dobio otkaz a kredit velik, kriva ja a kriv i on. Onda se, tu našao komšija da mi u svemu pomogne. Saznala za to moja budala i istjerao me na ulicu. Zato tražim od gradonačelnika da mi nađe novi smještaj uz obećanje kako više neću gledati komšiju – ispričala je svoju 'sudbinu' Zehra.

 

   IMG 2300Kako za svaku akciju treba snage, a valja ju i 'blagosloviti', Bzeničani su se svake godine prije polaska u maškare okupljali na ručku u seoskom domu i s gostima dobro počastili. Tako je bilo i ove godine a po povratku iz Pleternice, zabava u domu se nastavila do kasno u noć. Sve to do sada su plaćali sami pa je tako bilo i ove, krizne, godine. Istresli su, kažu, iz džepova posljednje novčiće ali se običaji moraju očuvati.       (vm)