Utorak, 12 Veljača 2013 16:45

Započeli Dani Matka Peića

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POLAGANJEM VIJENCA PODNO BISTE I IZLOŽBOM  -

 

IMG 2347POŽEGA – Polaganjem vijenca podno biste Matka Peića na istoimenom trgu u Požegi, obilježena je 90. obljetnica rođenja hrvatskog književnika, slikara i povjesničara umjetnosti, znamenitog Požežanina. Ovime su započeli „Dani Matka Peića“ manifestacija koju organizira Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi i grad Požega, a koja će ubuduće obilježavati znamenite Požežane. Vijenac su položili, ravnateljica zavoda dr. sc. Snježana Jakobović i požeški gradonačelnik Zdravko Ronko u nazočnosti nekolicine kulturnih djelatnika gradskih kulturnih ustanova. Gradonačelnik Ronko je podsjetio da smo Matku Peiću postavili bistu 2006. godine i trg imenovali njegovim imenom.

 

IMG 2356Nešto kasnije u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice otvorena je izložba „Matko Peić u zavičajnoj zbirci „Possegana“ koju čuva požeška knjižnica. Izloženi su njegovi radovi, poezija, proza i poznati putopisi, ali i djela i radovi drugih koji su progovarali o Matku Peiću, te članci koje je pisao sam, njegovi suvremenici i nakon njegove smrti. Mnogima je on bio i inspiracija za pisanje i stvaranje, istakla je autorica izložbe prof. Dijana Klarić, kao što je Požega bila stalna inspiracija IMG 2359

Matku Peiću u njegovom stvaralaštvu. Požega mu je kao slikaru i kao književniku bila izvor nadahnuća, a sam je naglašavao kako u sebi nosi nekoliko Požega: Požegu djetinjstva, Požegu odgoja i najnoviju Požegu. Jednom prilikom 80' godina prošlog stoljeća istakao je „da je Požega otišla u Europu još u prošlom, 19. stoljeću“.

Povodom izložbe izdan je katalog, bit će postavljena i izložba likovnih djela Matka Peića te održan znanstveni skup o životu i radu.