Subota, 02 Veljača 2013 16:41

Glazba uz arheološke iskopine

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

GRADSKI MUZEJ POŽEGA OBILJEŽIO NOĆ MUZEJA 2013.  -

 

POŽEGA – Glazba uz arheološke iskopine bila je tema programa ovogodišnjeg obilježavanja Noći muzeja u Gradskom muzeju Požega, čime su se pridružili jedinstvenom programu u kojemu sudjeluje stotinjak muzeja hrvatske. Noć je to u kojoj svi muzeji s redovnim i izvanrednim postavima otvaraju svoja vrata dugo u noć, besplatna za sve posjetitelje. Gradski muzej Požega već nekoliko godina sudjeluju u toj jedinstvenoj manifestaciji.

IMG 0532Osim stalnih postava, za ovu Noć muzeja u Požegi posjetitelji su mogli pogledati novi postav „Zlatna dolina na pragu Europe“ arheoloških iskopina s lokaliteta Kaptol-Gradci iz tumula br. 6. Kako se glazba provlačila kroz cijelu Noć muzeja imali smo priliku poslušati glazbene brojeve koje je priredila Glazbena škola iz Požege. Nastupili su Zlatko Galik i Josip Tkalčec na bisernici, Mirjam Bungić na klaviru kao pratnja sopranistici Valentini Fridrich.

U drugom dijelu programa svoj koncert izveo je pjevački zbor Vijenac pod ravnanjem dirigenta Alena Kopunovića Legetina, koji je bio posvećen 200. obljetnici rođenja velikog talijanskog glazbenika Giuseppea Verdija.

Kako je obilježavan i rođendan Julija Kempfa, osnivača požeškog muzeja, čuli smo i pjesmu koju mu je spjevala Marica Metzger prilikom njegovog 70. rođendana, a posjetitelji su se osim kuhanim vinom požeške vinarice Antonije Hart mogli osladiti i s nekoliko vrsta kolača i rođendanskom tortom.

Noći muzeja nazočio je i požeški gradonačelnik Zdravko Ronko koji je istakao da upravo čuvanjem i isticanjem svojih korijena dobivamo ravnopravnu ulogu s ostalim narodima s kojima ulazimo u zajednicu.