Petak, 01 Veljača 2013 13:06

Pitanje identiteta hrvatskog jezika ulaskom u EU

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEŽANIMA PREDSTAVLJENE KNJIGE O LIČKOJ ŠTOKAVSKOJ IKAVICI  -

 

POŽEGA – Povodom 200. Obljetnice objavljivanja prve hrvatske gramatike na hrvatskom jeziku Požežanima je predstavljena knjiga Šime Starčevića, Ričoslovje, te knjiga Ivana Milkovića, Lička štokavska ikavica. Uz predstavljanje knjiga na predavanju su obrađene i teme Lička ikavica – neostvareni hrvatski književni jezik i Pitanje identiteta hrvatskog jezika ulaskom u EU.

vila velebitaPredstavljanje i predavanje u organizaciji Ličkog zavičajnog društva Vila Velebita održano je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega, a predavanje su održali prof. dr. sc. Ante Selak i prof. dr. sc. Ante Bežen, profesori na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

IMG 0510- Ova prva hrvatska gramatika važna je za identitet hrvatskog jezika. Pisana je ličkom ikavicom i bitna je jer je utjecala na rasprave i formiranje hrvatskog jezika. Polemizirao je s Gajem, Vukom Karadžićem, oko toga kakav hrvatski jezik treba biti, on se zalagao za ikavski izraz a ne ijekavski. Njegov prijedlog nije prihvaćen, ali u povijesnoj retrospektivi s današnjeg gledišta vidi se da je razmišljao o identitetu hrvatskog jezika. Da je prihvaćen njegov prijedlog hrvatski jezik bi se danas razvijao u sasvim drugom pravci i imao bi daleko manje problema nego što je imamo kroz svoju povijest – istakao je Ante Bežen, dodavši da je hrvatski danas u dobroj poziciji jer je prihvaćen i u EU postaje ravnopravan jezik s ostalim jezicima europskih naroda, što je prvi puta da hrvatski jezik postaje međunarodno priznat jezik. To je vrlo važno pitanje za njegov dalji razvoj, i ovu poziciju koju hrvatski jezik dobiva trebamo dobro iskoristiti.

- Hrvatski jezik dobiva mogućnost i da nestane i da opstane, a to ovisi kako ćemo ga dalje čuvati i braniti. Ako zavlada jedna sveopća rasprodaja, onda utrnuće hrvatskog jezika znači i ugašenje nas samih. Sve što znamo o sebi saznali smo i saznajemo pomoću tog jezika – rekao je Ante Selak.

Pjevačko društvo Vila Velebita prije predavanja je otpjevalo nekoliko pjesama.