Utorak, 29 Siječanj 2013 17:43

Prošle godine trideset folklornih nastupa

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

16. SKUPŠTINA HKUD SLAVONIJA JAKŠIĆ  -

 

JAKŠIĆ – Petnaest godina vrijednog rada i stotine nastupa nalaze se iza članova Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Slavonija iz Jakšića. Samo prošle godine društvo je imalo tridesetak folklornih nastupa i gostovanja diljem Hrvatske ali i Slovačke gdje su pronosili pjesmu, ples, običaje i nošnju svoga jakšičkog kraja, te na taj način doprinose razvoju i očuvanju kulturne baštine, ali i vrijednoj prezentaciji svoga kraja. Da bi bili uspješni članovi društva su održali i šezdeset proba velikog folklora i trideset proba dječjeg folklora.

 IMG 1095- HKUD Jakšić okuplja veliki broj djece i mladih pružajući im na taj način mogućnost da svoje slobodno vrijeme korisno provedu, a u radu sudjeluje oko 50 članova u tri sekcije, Velika folklorna skupina, Tamburaši i Dječja folklorna skupina – rekao je predsjednik Dario Pažin, dodajući da su već niz godina organizatori smotre folklora „Pjesmom u jesen“, a od prošle godine to je dvodnevna smotra jer se prvi dan održava Mala smotra folklora na kojoj učestvuju djeca iz društava koja imaju dječje folklorne skupine.

Za desetgodišnji rad u društvu prigodnim priznanjima nagrađeni su Tomislav Čevapović, Ivan Baša, Josip Čevapović, Božana Grubešić, Nenad Njemčević, Matea Kifer, Monika Mikuš i Ana Jaroš.

Kako unazad nekoliko godina imaju i svoj dom, koristeći skromna sredstva i dobrovoljne radne akcije, postepeno ga uređuju. Svoju zahvalnost iskazali su općini Jakšić koja im u svemu i financijski pomaže.