Ponedjeljak, 28 Siječanj 2013 12:06

Zlatna dolina na pragu Europe

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

GRADSKI MUZEJ POŽEGA PRIREDIO ARHEOLOŠKU IZLOŽBU -

 

POŽEGA – Desetak godina traje istraživanje na lokaciji Kaptol-Gradci, jednom od europskih značajnijih lokacija iz razdoblja starijeg željeznog doba koje datira od 8. do 5. st. prije Krista. Materijal pronađen u kneževskim tumulima, posebno u tumulu broj šest postavljen je na izložbi u Gradskom muzeju Požega. Utvrđeno je da su nalazi u Kaptolu dio halštatskih lokaliteta kojih ima na još nekim mjestima u Slavoniji, što ukazuje da je u vrijeme starijeg željeznog doba Požeška dolina bila dio europskih okvira.  – Ta kultura je poznata diljem europskog kontinenta, a ovo je jedno od najistaknutijih nalazišta, sa izuzetnim nalazištem, posebno iz ratničkih kneževskih grobova. Bio sam član ekipe na istraživanju tumula 6, i sretni smo što smo sudjelovali u tim istraživanjima – rekao je Marko Dizdar iz Arheološkog instituta.

 - Posljednjih godina počeli smo s istraživanjem i samog naselja, i pronašli smo ovu kulturu u punom sjaju u jednom velikom naselju, vrlo bogatom, na golemom naselju koje se proteže na nekoliko hektara – rekao je dr. sc. Hrvoje Potrebica koji je od prvih dana učestvovao na istraživanju lokaliteta Kaptol-Gradci. Do sada je uočeno 25 tumula od kojih je istraženo njih 15. Tumul broj 6 skrivao je do sada najbogatiju cjelinu. Keramičke posude iz ovog tumula predstavljene su javnosti prije dvije godine, a na ovoj izložbi prikazani su i metalni predmeti koji su prošli postupak konzervacije i restauracije.

Izloženi su primjerci željezne plosnate sjekire, sjekire s tuljcem, željezno koplje dugog ovalnog lista, željezno koplje dugog uskog lista, željezno koplje s blago izvučenim rebrom po sredini, mač od bakrene slitine s jezičastom drškom i metalnim dijelovima korica, razvodnici konjske opreme od bakrene slitine i željezni zatvoreni kolutovi raznih veličina koji su vjerojatno pripadali konjskoj ormi. Ratnici iz tog razdoblja su nosili zdjelaste kacige, koje su pronađene na još nekoliko lokaliteta, a na izložbi možemo vidjeti i veliki crtež, rekonstrukciju ratnika na konju s ratničkom opremom koju je po pronađenim dijelovima rekonstruirala i nacrtala Martina Rončević.

Izložba u Gradskom muzeju otvorena je do 6. veljače.