Ispiši ovu stranicu
Petak, 18 Siječanj 2013 17:15

Najavljeni Dani Matka Peića 11.-13. veljače

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

NAKON 10 GODINA ZAOKRUŽENI CESARIĆEVI DANI  -

 

POŽEGA – Nakon 10 godina provođenja vrlo uspješnih Dana Dobriše Cesarića koji su se provodili u siječnju, ujedno obilježavajući i rođendan ovog velikog požeškog pjesnika, zaokružio se ovaj ciklus, a najavljeni su novi projekti na tiskovnoj konferenciji u gradskoj kući. Već od slijedećeg mjeseca započet ćemo s obilježavanjem još jednog od naših požeških velikana, Matka Peića, najavili su to na tiskovnoj konferenciji požeški gradonačelnik Zdravko Ronko i akademik Dubravko Jelčić, voditelj požeškog Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU.

- Jedna zaokružena priča koju smo dijelom ispričali u ovih deset godina je Dobriša Cesarić, koji se nikada do kraja ne može ispričati. Kroz ovih deset godina promovirali smo dosta novih i mladih pjesnika, bilo je tu dosta novih knjiga, znanstvenih radova, deset godina smo se družili s poezijom, družili s kulturom ovoga grada. U plejadi velikih ličnosti našeg grada koje su promovirale i grad i lijepu našu domovinu je mnogo zaslužnih Požežana. Odlučili smo se da ne završimo ovu priču sa Dobrišom Cesarićem, nego da ju zaokružimo upravo s ovih deset godina i da to pokušamo kroz rakurs jednog novog odabranika s kojim bi to pokušali nastaviti dalje, upravo na ovom polju pjesništva, pisane riječi, kulture, slikarstva i odlučili smo se da to bude Matko Peić. Dakle pod radnim nazivom Dani Matka Peića s kojim počinjemo u mjesecu veljači – rekao je gradonačelnik Ronko, najavljujući novi projekt koji će voditi Zavod a pomoći grad Požega.

 

Prije svega cilj Zavoda je promovirati vrijednosti grada i kraja u kojem djeluje, a grad Požega ima što isticati, ima se što istraživati. – Požega je jedan od onih hrvatskih gradova koji imaju bezbroj značajnih osoba iz različitih područja znanosti i umjetnosti. Spomenut ću samo iz područja književnosti Vjekoslava Babukića, čovjeka koji je sve nas naučio hrvatskom jeziku, tu su i Kraljevići, pisac i slikar, Armin Pavić, potpuno zaboravljen, Dragutin Lerman. Postavlja se pitanje tko bi mogao biti idući pisac o kojem bi se moglo razgovarati na znanstvenim skupovima, pa smo došli do zaključka da je među prvima Matko Peić. On je zadužio ovaj grad cijelim nizom tekstova, u kojima je upravo o njemu govorio, postoji i knjiga Požega. On zaslužuje da se o njemu govori u ovom gradu i da ga ovaj grad dalje istražuje i da ga ovaj grad cijeni – rekao je akademik Jelčić, najavljujući Dane Matka Peića koji će se održati od 11. – 13. veljače. U sklopu dana bit će postavljene dvije izložbe njegovih djela i crteža, održat će se okrugli stol na kojem će svoja istraživanja izložiti sedam istraživača, a poslije će biti i tiskan zbornik radova o Matku Peiću.