Ispiši ovu stranicu
Utorak, 15 Siječanj 2013 15:47

Tradicionalna večer „Ramsko silo“

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

RAMSKA ZAJEDNICA POŽEGA ORGANIZATOR KULTURNO ZABAVNIH SUSRETA RAMLJAKA  -

 

JAKŠIĆ – Već nekoliko godina Ramska zajednica Požega, udruga iseljenih iz Ramske doline na prostore Požeštine organizira vrlo uspješne susrete i kulturno-zabavnu večer „Ramsko silo“. Nakon svete mise koja je služena u župnoj crkvi sv. Barbare u Jakšiću, susreti Ramljaka održali su se u prepunoj dvorani Honda u Jakšiću. Ramska zajednica jedna je od većih zavičajnih udruga koja okuplja doseljene u Požeštinu, sa ciljem da očuva baštinu i narodne običaje iz starog kraja, te da potakne druženje i zajedništvo.

IMG 0381Svake godine kao gosti u programu sudjeluju kulturno umjetnička društva iz Ramske doline, koja sobom donesu duh, pjesmu i ples ramskog kraja. Stare pjesme i običaj biranja nevjeste prikazali su članovi KUD Rama iz Prozora, narodnu pjesmu na guslama izveo je guslar Tomislav Kovač-Strukić i guslar Ivo Andrić-Cigo. Sve prisutne s pjesmom su razveselile i članice Ženske pjevačke skupine „Čuvarice“. Zapjevale su se i gange, a ostatak večeri goste Ramskog sila zabavljali su tamburaši Veličkih legendi i glazbena grupa San sa solistom Draganom Kapčevićem, inače predsjednikom Ramske zajednice Požega.

IMG 0369Ramskom silu nazočili su i uzvanici, Ilija Cvitanović, iz ministarstva prometa i veza BiH, don Miljenko Džapo iz ramske župe, predsjednik Skupštine Požeško-slavonske županije prof. dr. sc. Radoslav Galić, saborski zastupnik i gradonačelnik Pleternice Franjo Lucić, izaslanik požeškog gradonačelnika Ivan Čolak, načelnik općine Velika Vlado Boban te ujedno i domaćin načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević. Kroz program nadahnuto je vodio Petar Pavlović Ćiro, a nakon svečane večere uslijedila je i bogata tombola, te zabava do jutarnjih sati.