Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 10 Veljača 2020 10:58

Predstavljanjem časopisa Kolo počeli Dani MH u Požegi

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

GOSTOVAO UREDNIK ERNEST FIŠER KOJI JE PREDSTAVIO I SVOJE PJESNIŠTVO -

POŽEGA - Dani Matice hrvatske u Požegi počeli su 7. veljače predstavljanjem časopisa Kolo i pjesništva Ernesta Fišera u Županijskoj vijećnici. Na početku programa sve je pozdravila Ljiljana Marić, predsjednica požeškog ogranka MH koja je svima poželjela da uživaju u ljepoti hrvatske riječi koja će biti popraćena isto tako uzvišenom glazbenom umjetnošću te da svi sa susreta odu duhovno obogaćeni.
Predstavljajući Matičin časopis Kolo njegov urednik Ernest Fišer je podsjetio da je Zlatna formula hrvatskoga jezika ča-kaj-što kao jedinstvena u svijetu krajem prošle godine proglašena kulturnim dobrom te stavljena na štićenu Nacionalnu listu nematerijalne baštine a tu formulu upravo njeguje Kolo. Predstavio je koncepciju časopisa, posebno istaknuvši rubriku književne kritike te pozvao sve nazočne da se svojim radovima ukoliko oni zadovoljavaju svojom umjetničkom vrijednošću uključe u njegovo stvaranje.
Davor Šalat, član uredništva Kola je istaknuo da je to jedan od vodećih književnih časopisa koji jako doprinose dinamizmu književne scene.

U drugom dijelu programa predstavljeno je pjesništvo Ernesta Fišera koji je pročitao nekoliko svojih pjesama iz svoje zadnje zbirke "Trošenje nade" koja je prošle godine izišla u izdanje Matice hrvatske u kojoj se nalaze pjesme napisane od 1959. do 2019. godine. Davor Šalat, književni kritičar je napomenuo da je Fišer prvi pisao pjesme u prozi na kajkavskom narječju te da je njegova zbirka pjesama na kajkavskom "Macbeth na fajruntu" u 2014. godini dobila čak četiri nagrade a te je godine bio najnagrađivaniji pjesnik.

- Fišerova poezija provaljuje u život. Govori o svim njegovim dimenzijama i nadređuje se sve jednoličnijoj građi zlom premreženog svijeta. Sva razdoblja Fišerova stvaralaštva mogu se dobro vidjeti u zbirci pjesama "Trošenje nade". U toj su knjizi pjesme nastale tijekom 60 godina. U noj su pjesme iz autorovih 12 samostalnih pjesničkih zbirki. Ovom knjigom se zaokružuje bogat Fišerov opus i nedvojbeno se tim opusom on svrstava u vrh hrvatskog pjesništva - istaknuo je Šalat.

U glazbenom dijelu programa kojeg je vodila pjesnikinja i književnica Lana Derkač Šalat nastupili su učenici Glazbene škole Požega.