Nedjelja, 09 Prosinac 2012 14:06

Smotra tradicijskog folklora pokazala raskoš običaja

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

ZAVIČAJNO DRUŠTVO „RAMA“ DOMAĆIN 5. SMOTRE „OBIČAJI STAROG ZAVIČAJA“  -

 

 

PLETERNICA - Zavičajno društvo „Rama“ uz pokroviteljstvo grada Pleternice organiziralo je svoju tradicionalnu smotru "Običaji starog zavičaja." Ova zanimljiva priredba izvornog folklora održana u povodu Dana grada Pleternice okupila je desetak folklornih društava koji su prezentirali pjesme i plesove krajeva iz kojih dolaze.

novine 1- Svake godine svome gradu poklanjamo zanimljivu smotru u sklopu koje nastojimo prezentirati djelić naše tradicijske baštine. Tako će biti prezentirani običaji iz Bosne, Hercegovine, Like, ali i običaji Slovaka, Čeha, Ukrajinaca koji žive u Hrvatskoj, ali njeguju svoje stare običaje ističe predsjednik društva „Rama“ Jure Vidakušić.

novine 3

Tako su domaćini prezentirali običaj „Materica“. Riječ je o običaju iz ramskog kraja koji se obilježava dvije nedjelje prije Božića. - Majke tada darivaju djecu i to uglavnom sa orasima, lješnjacima i smokvama, a eventualno i s kockama šećera. Nekada nije bilo slatkiša kao danas, pa su se djeca tomu radovala. Nakon „Materica“ dolazili su i običaji „Očića“. Te nedjelje očevi su darivali djecu i to uglavnom s mesnim proizvodima - prisjeća se Luce Vujić dodajući kako je kao dijete najviše uživala u tim običajima, ali da jednako tako i danas uživa, evocirajući uspomene na običaje Rame.

novine 4- Rado smo se odazvali ovoj smotri izvornog folklora. Naše društvo djeluje tek nešto više od godinu dana, no imamo 60 članova koji su organizirani u nekoliko grupa od diplarske do guslarske i gange. Naši su plesovi specifični i teški. Poznata je naša „Trusa“ i „Poskočica“. Ni svirati diple nije jednostavno. Od dvanaestero polaznika tek je jedan naučio dobro svirati diple - navodi voditeljica HKUD-a Tihaljina, Margita Kolak iz Tihalja u Hercegovini, dodajući kako je zanimanje za izvornim folklorom dosta veliko pa društvo ima puno mladih članova.

Pozornost su plijenili i susjedi iz Brodsko posavske županije, članovi KUD Andrija Felih koje djeluje u sklopu Ukrajinskog prosvjetnog društva iz Šumeća.

- Plešemo uglavnom plesove naših starih koji su došli iz Ukrajine. To su vrlo dinamični i živahni plesovi. Djelujemo već punih 12 godina, a nastupali smo diljem Hrvatske pa i u Ukrajini. Naši su u Šumeće doselili prije stotinu i više godina i sve od tada njeguje se i čuva tradicija - ističe voditelj koreograf Tomo Lučanović. Dolazak u Pleternicu obradovao je i Zrinku Grgić predsjednicu KUD „Tkanica“ iz Okučana ali i Anu Jaroš iz Matice Slovačke „Kukučin Kuntarić“ iz Jakšića kao i Đurđicu Lucić iz Zagrađa te Anđu Krajnović i Maricu Manot članice KUD-a Brodski biseri iz Bosanskog Broda.

Na smotri su još nastupili Školski tamburaški orkestar OŠ fra Kaje Adžića, Pleterničke mažoretkinje s etno koreografijom, KUD Svilenka Buk, KUD Posavski biseri Slavonski Brod, Zavičajno društvo KUD Rakitno, Češka beseda Bjeliševac, i domaći KUD Orljava Pleternica.

U ime Požeško-slavonske županije sudionike smotre pozdravio je zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha dok je smotru otvorio gradonačelnik grada Pleternice Franjo Lucić.

V.Re.