Petak, 07 Prosinac 2012 12:12

Prva zbirka kratkih priča Jagode Kljaić

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

DOBITNICA NAGRADE KRONIKE ZA KRATKU PRIČU IZDALA KNJIGU -

Dobitnici prve nagrade na našem 2. natječaju za kratku priču u 2011. godini, Jagodi Kljaić iz Gline, nedavno je, u izdanju Plejade iz Zagreba, objavljena zbirka kratkih priča pod naslovom Pjesma za Korzo – Glinski spomenar. U njoj je 26 priča o rodnom gradiću Glini iz vremena autoričinoga djetinjstva i mladosti. Recenziju za ovu zbirku napisao je književnik Drago Kekanović, rodom iz požeškog kraja. Unazad dvije godine Jagoda Kljaić sa svojim pričama uspješno sudjeluje na brojnim natječajima, a redovno se objavljuju na mnogim internetskim stranicama.

Zašto je Glinski spomenar istovremeno osebujan i toliko blizak, bez obzira jeste li bili u Glini ili ne, Drago Kekanović kaže: - U ovim se rečenicama, (koje bi da zaustave vrijeme, naravno), ljubav prema rodnom gradu pretače u nešto više od same sebe: ovo je knjiga odavno zaboravljene ODANOSTI. Plemenite DOBROTE, također. ISKRENOST se tu podrazumijeva, naravno. I stiže nam u dobar čas, kad smo već pomislili da ih više nema, niti može biti. O tome je, da, ovdje riječ: ukoliko smo negdje, u bilo kojem gradu (i bilo kom vremenu) smetnuli s uma ili izgubili iz srca, svejedno, ili zaboravili, naprosto, da još uvijek postoje odanost, dobrota i iskrenost, Pjesma za Korzo Jagode Kljaić dobra je prilika da ih ponovo pronađemo.

Autorica je, na promociji u Glini, u listopadu, naglasila da zbirku daruje rodnom gradu i pušta ju da, kao dobri duh, lebdi iznad glinskih krovova i čuva gradić od svake nevolje. A na zagrebačkoj promociji, održanoj potkraj studenoga, na jedno od pitanja o istinitosti napisanoga odgovorila je: - Sve opisano u tom kolopletu sjećanja je istinito, samo su, iz mnoštva uspomena, izdvojene lijepe, ugodne, dojmljive i pozitivne.

S velikim zadovoljstvom autorica spominje sudjelovanje na natječaju našega lista, pri čemu joj je jako puno značila odluka stručnoga žirija kojemu je predsjedala književnica Lana Derkač: - Bila je to moja prva nagrada i važan impuls za daljnji rad, pogotovo što mi je L. Derkač ukazala na neke karakteristike kratke priče o kojima nisam ranije možda vodila dovoljno računa. Jako rado se sjećam književne večeri u požeškoj Knjižnici i čitaonici, te i sada upućujem riječi pohvale tjedniku Kronika zbog ustanovljenja natječaja za kratku priču, kaže autorica Pjesme za Korzo.