Utorak, 04 Prosinac 2012 12:06

Predstavljene knjige fra Emanuela Hoška

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ZAVOD ZA ZNANSTVENI I UMJETNIČKI RAD HAZU U POŽEGI  -

 

POŽEGA – Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU predstavio je tri knjige fra Franje Emanuela Hoška, u gimnazijskoj knjižnici. U izdanju kršćanske sadašnjosti prošle godine izašle su dvije knjige ovog umirovljenog redovnog profesora KBFa Sveučilišta u Zagrebu, donedavno djelatnog na područnom studiju Teologije u Rijeci. Prvoj je naslov Slavonska franjevačka ishodišta, a drugoj Slavonska franjevačka učilišta. Riječ je o knjigama koje govore o ustrojstvu, djelovanju i životu franjevaca u Slavoniji, ali i u Srijemu kao i u mađarskom Podunavlju, krajevima gdje žive Hrvati. Pisac bavi poviješću slavonskih franjevaca, istražujući život i djelovanje franjevaca u okviru sveukupnog života i djelovanja Crkve, napose na polju kulture.

PB236707U Slavonskim franjevačkim učilištima ima za cilj rasvijetliti franjevačko djelovanje na polju prosvjete, kulture, književnosti i filozofije u Slavoniji. Za vrijeme osmanske vlasti franjevci su u Slavoniji otvarali i latinske škole za vlastite pripravnike i za drugu djecu i mladež. Svoje mlade članove slali na  filozofsko i teološko obrazovanje  u inozemstvo, najčešće u Italiju. Stanje se izmijenilo nakon Bečkog oslobodilačkog rata (1683.-1699.) kada su odmah po završetku rata, otvorili u Budimu i Šibeniku filozofska učilišta. Zatim su takva učilišta uspostavili u Požegi, Brodu na Savi, Osijeku, Našicama, Baji, Vukovaru, o kojima priča ova knjiga.

Treća knjiga koju je predstavio sam autor je „Grga Čevapović, osporavatelj ranog liberalizma“. – On je zapravo Požežanin a živio je u Vukovaru i Budimu, gdje je i umro od viroze. Bio je borac za jedan novi tip franjevačkog života, i bio je u tome uspješan, evo takvim ljudima koji su životom mijenjali situaciju i postali su razlog da ih drugi slijede i nasljeduju, takvima sam nastojao posvetiti dužnu pažnju – istakao je fra Hoško.