Ispiši ovu stranicu
Utorak, 27 Studeni 2012 19:41

Kultura mladih između podzemlja i komercijalizacije

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

CENTAR ZA PODRŠKU I RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA DELFIN  -

 

POŽEGA – Organizacija civilnog društva Centar za podršku I razvoj civilnog društva Delfin iz Pakraca uz nevladinu organizaciju Centar za mirovne studije iz Zagreba organizirali su predavanje u Gradskoj knjižnici I čitaonici požega na temu “Kultura mladih između podzemlja i komercijalizacije”. Predavanje je dio projekta “Naglašavanje ljudskih prava u područjima od posebnog državnog interesa” koje je održao prof. dr. sc.Benjamin Perasović. Cijeli projekt financiran je od strane EU.

Prof. Benjamin Perasović je autor knjige “Urbana plemena” koju još možemo naći samo u knjižnicama. Zaposlen je u Institutu za znanstvena istraživanja "Ivo Pilar" gdje momentalno radi na projektima istraživanja kultura mladih u Europi. Trenutno radi na pripremi druge knjige. – Supkulture su uvijek manjina posebno kod mladih. Nemojmo zaboraviti koliko god neki mistificiraju te osamdesete, ili mistificiranje šezdesetih, ili pokret mladih, subkulture su uvijek manjina mladih. Koliko god se to nekome danas čini da su osamdesetih svi mladi bili pankeri, to nije istina. Ja ću nastojati da povežem iskustva svih mladih i prezentiram ih danas jednom šesnaestogodišnjaku – istakao je Perasović.

Perasović je okupljenim slušateljima od kojih je najviše bilo srednjoškolskih učenika pokušao pojasniti teme što je subkultura u odnosu na dominantnu kulturu, što je kontra kultura, koji je prvi aktivistički pokreti i što je moralna panika.

U predavanju je sudjelovala i Lana Vego, voditeljica projekta iz Zagreba koja je pojasnila što je to provođenje mira dok nema rata, a radi na edukacijama o ljudskim pravima i na promociji prava manjina, suzbijanju diskriminacije i Mirjana Bilopavlović iz pakračkog Delfina.