Ponedjeljak, 26 Studeni 2012 13:08

Nevenka Nekić „Jean ili miris smrti“

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

KROZ ROMAN PREDSTAVLJENA JOŠ JEDNA TRAGIČNA VUKOVARSKA PRIČA  -

 

POŽEGA - Povodom Mjeseca hrvatske knjige , a u predvečerje sjećanja na Vukovar i izricanje presuda našim generalima u Hagu, u požeškoj Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljen je roman „Jean ili miris smrti“ hrvatske književnice Nevenke Nekić. Prema autoričinim riječima, ovaj roman, uz knjigu „Kardinalovo srce“ i roman „Burik“, dio je trilogije koja govori o patnjama hrvatskog naroda pod komunizmom i u Domovinskom ratu. Posvećen je mladom francuskom dragovoljcu Domovinskog rata, vukovarskom branitelju gradske četvrti Sajmište, Jeanu Michelu Nicolieru, ubijenom na Ovčari 1991. godine, među 62 „posebno obilježena“ hrvatska zatočenika, a među kojima se nalazio i novinar Siniša Glavašević.                                                                                                                                

jean ili- Njegovi posmrtni ostaci do danas nisu nađeni. Osim potresne poetske priče o mladiću koji je sigurnost Ženeve u kojoj je radio, zamijenio vukovarskim ratištem, knjiga između ostalog sadrži i pisma njegove majke Lyliane Forunier, kojoj je predsjednik RH Ivo Josipović predao odlikovanje Reda Nikole Šubića Zrinskog kojim je Jean posmrtno odlikovan - rekla je Nevenka Nekić. Posebno su potresni dijelovi romana u kojem autorica iznosi i intimne doživljaje i dramu vlastite obitelji koja je stradala u Vukovaru.

Tijekom promocije knjige posjetiteljima je prikazan i dokumentarni film posvećen Siniši Glavaševiću, novinarke Višnje Starešine, u kojem se u vukovarskoj bolnici pojavljuje i Jean u kratkom razgovoru s francuskim novinarima.

- Ovo predstavljanje romana „Jean ili miris smrti“ zahvala je svima koji su izgubili život u obrani naše Domovine i svima onima koji su se hrabro borili i dočekali „dobro“ koje mora pobijediti jer u sebi ima i vjeru i nadu i ljubav - rekla je ravnateljica požeške knjižnice Jasenka Bešlić.