Ponedjeljak, 26 Studeni 2012 13:02

Naslućuju se prvi grobni humci belegiške kulture

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

NASTAVAK ISTRAŽIVANJA NASELJA IZ SREDNJEG BRONČANOG DOBA U ALILOVCIMA  -

 

ARHEOLOSKA ALILOVALILOVCI - Treću godinu zaredom arheolozi su istraživali nalazište Lipje kod Alilovaca koje pripada belegiškoj kulturi srednjeg brončanog doba, odnosno razdoblju od 1600. do 1300. godine prije Krista. Do sada je ovo razdoblje bilo gotovo nepoznato na području Hrvatske sve dok nije upravo ovdje već prve godine istraživanja otkrivena velika kuća približnih dimenzija 10 x 12 metara što je dalo za naslutiti da se radi o velikom potencijalu ovog nalazišta. - Ove godine nastavili smo istraživati drugu pronađenu kuću koja je daleko manjih dimenzija, 4,5 x 2 metra, ali zato ništa manje bogata najfinijom i najkvalitetnijom keramikom koje ima u velikim količinama. Očekivali smo da ćemo pronaći još koju jantarnu perlu s obzirom da smo u ovoj kući prošle godine pronašli jednu koja je ujedno jedan od najranijih jantara na Balkanu. Samo je u Istri nađen jedan malo stariji primjerak. To je zaista vrlo vrijedan nalaz. Pokraj kuće smo našli jednu jamu koja pripada srednjem vijeku, negdje 11. stoljeća, a koja je puna kvalitetne keramike – ističe arheologinja Jana Mavrović, asistent na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

ARHEOLOSKA ALILOVCGeomagnetom i georadarom dobiveni su vrlo zanimljivi preliminarni nalazi. Pronađen je tako jarak koji vjerojatno okružuje to naselje, a s druge strane jarka i neka arhitektura za koju se arheolozi nadaju da su možda grobovi. – Bio bi to prvi nalaz grobova iz toga razdoblja u Hrvatskoj što bi bilo veliko arheološko otkriće. Kako je za sada geofizičkim istraživanja obuhvaćena površina100 x 40 metara nadamo se da ćemo u idućem razdoblju uspjeti da istim istraživanjem prođemo šire područje kako bi utvrdili veličinu naselja – kaže Janja Mavrović. Istraživanje u Alilovcima pomoglo im je da saznaju za još nekoliko nalazišta u Požeštini koja pripadaju istom razdoblju. Tako su ulomci keramike belegiške kulture nađene još u Turniću, zatim kraj Kaptola, u Potočanima i Trenkovu.   

Ono što je nađeno u Aliovcima uskoro će biti i prezentirano na izložbi. Među vrijednim eksponatima naći će se i „brotleibidol“ misteriozni predmet koji se pojavljuje u različitim oblicima na najvažnijim nalazištima najrazličitijih kultura srednjeg brončanog doba širom Europe!              (a.t.)