Subota, 24 Studeni 2012 17:10

Uselili u nove prostorije

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO BEKTEŽ  -

 

BEKTEŽ – Članovi Kulturno umjetničkog društva Bektež imali su pravu prigodu za slavlje jer su uselili u svoje nove prostore u prizemlju Društvenog doma Bektež. Do sada su stanovali u ne uvjetnim prostorima stare, ruševne škole, a danas su dobili nove i uvjetne prostorije za svoj rad. Vrpcu je svečano prerezala najmlađa članica Klara, uz asistenciju kutjevačkog gradonačelnika Ivice Nikolića, a prostore je posvetio kutjevački župnik vlč. Marijan Đukić.

bektež 2- Uspjeli smo preseliti u novi prostor koji je u vlasništvu grada Kutjeva i dobili smo ga neograničeno na korištenje, a sami smo ga uredili. Na ovom prostoru imamo dvije društvene prostorije, sanitarni čvor i kuhinju sa skladištem, i taj prostor smo uredili, a ostalo nam je još neuređenog prostora oko 100 kvadrata, koji ćemo urediti u etno sobe naše stare baštine. U ovoj prvoj fazi uložili smo oko 45 tisuća kuna. Dio smo dobili od ministarstva turizma, a dio smo uložili vlastitih sredstava – rekao je predsjednik KUD-a Mato Ramić, koji se nada ubrzo uz pomoć grada Kutjeva i drugih prići uređenju etno soba. – Za one koji kroz Bektež prođu da vide sobe naše tradicijske kulture, da vide kako se nekada živjelo.

Kako je Mato i predsjednik Mjesnog odbora prije toga su prekrili dom jer je na nekim mjestima prokišnjavao, a uredili su i veliku salu, a sada se uvodi centralno grijanje na plin. Dom služi svim udrugama za rad ali i mještanima za njihove potrebe.

Društvo djeluje preko 15 godina, a do sada je na njihovim Bektežkim susretima gostovalo preko 100 društava. – Ove godine već smo imali 26 nastupa i gostovanja. Imali smo zapaženih gostovanja, a najbolje nam je ostalo u sjećanju trodnevno gostovanje na Murteru na Betinskoj smotri folklora gdje smo im prikazali naše običaje, naše pjesme i kola – kaže Ramić, koji smatra da moraju omasoviti društvo sa više mladih članova. Kako Kutjevo nema svoje gradsko društvo dosta članova imaju iz Kutjeva i okolnih naselja, pa se smatraju zapravo i gradsko folklorno društvo jer prate sve manifestacije i događanja u gradu Kutjevu.

Nakon što je grad Kutjevo izašao iz financijskih problema gradonačelnik Nikolić je obećao veću pomoć grada u realizaciji ambicioznih planova ovog vrijednog društva.