Ispiši ovu stranicu
Petak, 07 Lipanj 2019 08:34

Dokumentarac o herojstvu hrvatskih branitelja u program Pulskog filmskog festivala

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Dokumentarni film „Pouke o čovječnosti“, redatelja Branka Ištvančića, uvršten na ovogodišnji 66. Pulski filmski festival u natjecateljski program u kategoriji Kratke Pule.

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac „Pouke o čovječnosti“ govori o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29. rujna 1991. uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali u šest autobusa i spasili iz neprijateljskog okruženja preko 300 psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu, od kojih su većina pacijenata bili srpske nacionalnosti, te na taj način stekli status heroja čovječnosti.

Pouke o covjecnosti 6Ono što su izveli tog 29. rujna, to je ishodište dobročinstva, čovječnosti, humanosti, medicinske etike. Spašavati bolesnike u tijeku rata, druge nacionalnosti, druge vjeroispovijesti, naći snage izdići se i pokazati koliko smo ljudi, koliko u tom raščovječenom trenutku rata postoji milosrđa i potrebe da se pomogne potrebitima. Film je nastao po istoimenoj knjizi autora prof. dr. sc. Veljka Đorđevića.

Pokretači ovoga značajnog projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković.

Ovaj autorski dokumentarac koji promiče istinu i vrijednosti Domovinskoga rata snimljen je u produkciji udruge Artizana tijekom 2018. godine uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Grada Pakraca i Zaklade Adris.