Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 27 Veljača 2019 12:26

Kulturna ruta „bećarca i gange“, Pleternice i Tomislavgrada

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PREDPREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA O PREKOGRANIČNOM EUROPSKOM PROJEKTU -

PLETERNICA – Grad Pleternica sudjeluje u prekograničnom europskom projektu u sklopu Interreg – IPA zajedno s Tomislav gradom iz BiH. U zajedničkom projektu u gardu Pleternici se gradi Trg bećarca a u Tomislavgradu Trg gange s prostorima za promociju i muzejske postave koji su vezani uz bećarac i gangu. U sklopu projektnog zadatka bilo je potrebno napraviti i dobru prezentaciju, pa je napravljen i zajednički putopisni i dokumentarni film pod nazivom „Kulturna ruta bećarca i gange“.

Ovaj film uspješno je završen, a priču o ta dva grada i njihovim običajima, bećarcu i gangi priča jedan klasični Englez, Jullijan McDonnell, u odijelu sa šeširom i obveznim kišobranom. On putuje i prvo dolazi avionom u Pleternicu na Ivanindvorski aerodrom, obilazi najvažnije povijesne i kulturne lokacije, razgovara s čelnim ljudima grada, crkve, udruga, kulturnjacima i dr. Nakon toga odlazi u Tomislavgrad i također ga na taj način predstavlja u filmu, koji istovremeno ide na engleskom i hrvatskom jeziku, bilo u govoru ili titlovima. U filmu su korišteni i dokumentarni snimci oba grada s događanja tijekom godine koje je sve odlično uklopio u režiji Alen Kocić.

Predpremijeri ovog filma sudjelovali su čelnici grada Pleternice i svi sudionici u filmu, koje je pozdravio zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić i zahvalio se svima na odličnom i zajedničkom radu na stvaranju filma. Film je već sada prijavljen na 12 domaćih i međunarodnih festivala.

Galerija slika