Petak, 22 Veljača 2019 15:03

Mindfulness – Kognitivna terapija u tretmanu depresije

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

PREDSTAVLJENA NOVA KNJIGA UZ 12. TJEDAN PSIHOLOGIJE U HRVATSKOJ -

POŽEGA – Društvo psihologa Požeško-slavonske županije uz 12. tjedan psihologije Hrvatskoj u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega predstavilo je knjigu „Mindfulness“ kognitivna terapija u tretmanu depresije, autora Zindel Segal, Mark Williams, John Teasdale. Mindfulness u slobodnom prijevodu kao „usredotočena svjesnost“ je svjesnost koja nastaje kroz obraćanje pozornosti na poseban način: namjerno, svjesno, u sadašnjem trenutku, otvorenog uma, bez prosuđivanja. Kultiviranjem usredotočene svjesnosti otkrivamo kako živjeti u sadašnjem trenutku umjesto uobičajenog ruminiranja o prošlosti i brige o budućnosti. Usredotočena svjesnost se može razviti kroz trening koji omogućuje ljudima da promijene način na koji se osjećaju i misle o svojim iskustvima, posebno onim stresnim. Vježbanjem se razvija unutarnja svjesnost koja nam omogućuje da prema sebi i drugima razvijemo otvoren, suosjećajan i prihvaćajući stav. Takav stav nam posebno pomaže da se odmaknemo od prosuđivanja i kritiziranja sebe i drugih, ruminiranja o prošlosti, brinjenja o budućnosti, automatskog štetnog reagiranja i izbjegavanja života.

Knjiga je u hrvatskom prijevodu izdana u Nakladi Slap iz Jastrebarskog koja izdaje veliki broj knjiga iz područja medicine, posebno psihologije, stomatologije, veterine i dr. Knjigu je predstavio Krunoslav Matešić, inače rođeni Kaptolčanin, glavni urednik Naklade Slap. Zahvalio se Društvu psihologa na omogućenom predstavljanju, članicama društva, psihologinji Slavki Galić, koja je napisala recenziju knjizi i psihologinji Magdaleni Živković koja je knjigu prevela na hrvatski jezik.

- Kognitivna terapija punom svjesnošću je oblik kognitivne terapije za održavanje stanja dobrobiti i izbjegavanja stalnog rizika od ponavljanja depresivne epizode.

Konačni je cilj programa MKTTD pomoći pojedincima da naprave radikalni pomak u svom odnosu prema mislima, osjećajima i tjelesnim osjetima koji doprinose ponavljanju depresije. Tek onda kad osobe nauče zauzeti drugačiji stav prema "bojnom polju" vlastitih misli i osjećaja, mogu u budućnosti dovoljno rano prepoznati teške situacije i vješto se s njima suočavati. Zauzimanje takvog drugačijeg stava uključuje isprobavanje drugačijeg modusa djelovanja uma od onog koji obično koristimo, a koji koriste i mnoge terapije. To znači da umjesto starog načina učvršćivanja i rješavanja problema uvodimo novi način dopuštanja stvarima da budu baš takve kakve jesu, kako bismo jasnije pronašli najbolje odgovore na danu situaciju – istakla je u predgovoru Slavka Galić.
Moderator predstavljanja bila je psihologinja Barica Urh, a ispred grada Požege nazočio je zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha.